Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

Най-важното е да си дадете максимално честен отговор на въпроса дали наистина имате нужда от нов компютър. Този отговор може да ви изненада и да ви спести пари, а в следващите редове можете да откриете и разумните основания за преосмисляне на идеята за покупка на нова РС система.

19 юни 2015
9930 прочитания
48 одобрения
5 неодобрения
Страница 1 от 2

Малцина са почитателите на компютърниоте технологии, които могат да устоят на последния писък на модата във високите технологии или на дълбоката съблазън, която се крие в една нова, лъскава джаджа. Но това не означава непременно, че изхвърлянето на доброто-старо РС на боклука в името на нова, високопроизводителна „резачка“, е добра идея.

7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

Най-вероятно в този момент РС ентусиастите, заклетите геймъри и авторите на мултимедийно съдържание са готови да нададат многогласен протестен рев. И той ще е напълно основателен, защото за тях новият, високоскоростен и ултра-модерен хардуер е жизнена необходимост, служеща за поддържането на техния любим начин на живот ...или поне на забавление.

Прочетете още: Търси се: Съвършеният геймърски лаптоп

За онова огромно мнозинство от хора обаче, които просто използват компютрите, за да си вършат работата, да преглеждат това-онова в интернет, да гледат някой и друг филм в моменти на отмора или чат-пат да „поразцъкат“ някоя игричка, със сигурност ще е по-добре да си спести парите. Има поне 7 основателни причини за това.

1)       Старото РС си функционира добре и все още върши работа

На страниците на PC World неведнъж сме отбелязвали, че за повечето ежедневни компютърни задачи не са нужни кой знае колко „конски сили“ под капака на РС системата. Всъщност дори стари РС-та и машини с базова конфигурация са съвсем способни да възпроизвеждат 1080p видео, да ровят в Интернет, да изпращат и получават мейли и да редактират бързо и лесно Office документи.

А освен това, въпреки, че Законът на Муур по принцип все още е в сила, производителността на процесорите съвсем не расте толкова бързо, колкото преди години. Ако например навремето бързодействието на CPU чиповете се увеличаваше приблизително с 30% с всяко ново поколение, то през последното десетилетие този напредък се забави значително. Днес новите процесори обикновено са само 5 до 10 процента по-бързи в сравнение със своите предшественици, а тактовите им честоти на практика почти не растат.

7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

В резултат на това една РС конфигурация на 6-7 години все още може да бъде „в играта“ и без проблем да се използва за иззпълнение на гореизброените ежедневни задачи. А домашната ни практика показва, че дори 8-годишен компютър с 2,66-гигахерцов процесор Intel Core 2 Duo и с минимални ъпгрейди (с видеокарта Radeon 5850 и SSD за системен диск) „мачка“ дори при изпитания с повечето модерни 3D игри. Е, може би без някои гейм заглавия от 2014-2015 г.

2)       Старото РС може да бъде ускорено евтино и лесно

Не че компютрите не се забавят с времето. Но това също е проблем, на който неведнъж сме обръщали внимание и за който сигурно вече знаете обичайната причина. Най-често виновници за уронване на РС производителността са софтуерните боклуци и задръствания, характерни за Windows системите (главно по-старите). Със сигурност знаете обаче и факта, че този проблем е относително лесен и евтин за решаване с достъпни и изпитани средства -  посредством подходящи хардуерни или софтуерни „РС ускорители“.

7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

Емблематричен пример за такъв (хардуерен) ускорител е ъпгрейдът с полупроводников диск. Няма майтап, едно SSD може да накара стар компютър с летаргичен механичен диск буквално да се държи като нов. Разбира се, цената зависи главно от обема на SSD модела, който изберете, но днес този ъпгрейд е по-евтин от всякога. Всъщност има и някои индикации, че „цената за мегабайт“ при SSD устройствата вече застрашително наближава тази при HDD дисковете. И имаме съвсем скорошен пример в това отношение.

7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

Доказан практически позитивен ефект върху производителността има и ъпгрейдът на видеокартата – особено, ако ще ползвате старото РС за забавления с игри и видео.

3)       Windows 10

Ако навремето излизането на нова операционна система Windows беше съпроводено и със значително обновяване на изискванията към хардуера, то днес това вече не е така. Такава тенденция се забелязваше още при Windows 7 и 8/8.1, но при Windows 10 тя е съвсем ясно изразена. Системните изисквания на новата операционна система на Microsoft са съвсем скормни, така че тя със сигурност няма да „натежи“ дори на порядъчно стар хардуер.

7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

Засега не е ясно как точно стои въпросът със съвместимостта и дали ще има проблеми, както, макар и рядко, се случваше с Windows 8.1, но е факт, че Microsoft наистина иска потребителите да използват „десятката“. Затова говори както универсалната насоченост на Windows 10, която по замисъл трябва да работи на всякакви машини – от настолни до таблети и смартфони – но също и прословутото предложение за безплатен ъпдейт, насочено към потребителите на Windows 7 и 8. Освен, че е безпрецедентна стъпка за компанията, то е още един фактор, който елиминира нуждата от покупка на нов компютър.

Продължава на следващата страница

48 одобрения
5 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  
penev_nikolay
08:18, 23 юни 2015
Може би предложенията в тази статия ще ви дадат някои идеи ... а може би не ...важното е да си дадете максимално честен отговор на въпроса дали наистина имате нужда от нова РС машина
Моя настолен компютър е на 7 години. Само захранващия блок съм сменял, заради вентилаторите,(те бяха два), а също така и два пъти вентилатора на видеокартата. Приготвил съм пари (амортизационни отчисления), оглеждам пазара, но досега не виждам сериозна причина да се разделя с нещо, което ми служи добре и ми задоволява капризите.
1
одобрения: 1
et_machibo
17:01, 06 юли 2015
Старата щайга с клокнат P4 Northwood едва успява да пусне 480p клипове от You Tube и то не винаги гладко. Едно ядро е малко за нормална работа на една система. Отказах се от XP заради липса на поддръжка и неудобствата при инсталиране на XP, свързани с ъпдейтите на системата. Win 7 добре, но едно ядро просто недостига за нищо, въпреки че съм минимизирал всичко, което може да товари процесора. На практика това PC става за скайп, някакво ровичкане из Google и общо взето това. Един плюс са и игрите, които се играят добре. Е, поне тия отпреди 2005 година или ония за дечица и жени. Не съм си и мислил да изхвърлям тая щайга, която се ползва от майка ми за гореописаните неща.
2
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново"    

абонамент за бюлетина