Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

$2 милиона за най-евтиния компютър в света

Толкова събра успешната краудфъндинг кампания за проекта CHIP, която дава надежда, че скоро на пазара ще се появи първия в света компютър с цена под $10. Очакваме миниатюрния, но функционален CHIP към края на годината или началото на следващата.

08 юни 2015
4676 прочитания
13 одобрения
0 неодобрения

Идеята да можем да си купуваме компютри, които струват по десетина долара, от мечта е на път да се превърне в реалност. Такава обещава да го направи едно компактно устройство, наречено CHIP и представляващо модул, подобен на прословутия вече Raspberry Pi, но затова пък способно да върши всякакви ежедневни задачи и дори да забавлява потребителите си с игри.

Дали 9-доларовия компютър CHIP ще повтори успеха на Raspberry Pi?

В случая става въпрос за устройство, изпълнено под формата на малка платка, оборудвана с процесор Allwinner A13, работещ на честота 1 GHz, интегриран графичен ускорител Mali-400, 512 МВ DDR3 оперативна памет, 4 GB флаш-памет за съхранение, както и с Wi-Fi и Bluetooth контролери.  Освен да се ползва като самостоятелна джаджа, тази платка може да се вгради в не по-малко любопитен модул, наречен PocketCHIP – съчетание от миниатюрна клавиатура, 3000 mAh батерия и малък екран с резолюция 470 × 272 пиксела.

Прочетете още: Направиха ултра-компактен компютър с цена $25

Дали 9-доларовия компютър CHIP ще повтори успеха на Raspberry Pi?

Наистина, това не звучи като геймърския компютър на мечтите, но за сметка на това струва само 9 американски долара – повече в САЩ струват дори някои сандвичи. Това определено е предизвикало интерес, поне в платформата за групово финансиране Kickstarter, където в рамките на своята кампания разработчиците на CHIP са успели да съберат внушителната сума от $2 071 927 при положение, че първоначално са искали само $50 хиляди. Този успех дава основания за очакването, че доставките на CHIP, който с цената си от $9 е най-евтиният компютър в света, могат да започнат към края на тази година или началото на следващата.


Разбира се, CHIP ще влезе в директна конкуренция със споменатия по-горе мини-компютър Raspberry Pi, чийто разновидности обаче се предлагат на пазара за $25–$35. Тук е мястото да припомним, че когато въпросните устройства се появиха в Европа преди около две години и половина, търсенето беше толкова голямо, че някои онлайн магазини не издържаха на натоварването, а на потребителите се налагаше да чакат доставките си със седмици. Към днешна дата продажбите на Raspberry Pi вече надхвърлят 5 млн. броя. Интересно какви ли ще бъдат тези на 9-доларовия CHIP, представен на видеото по-долу:

13 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Персонални компютри"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"$2 милиона за най-евтиния компютър в света"    

абонамент за бюлетина