Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Какъв плод могат да родят безплатните курсове по програмиране?

Последният хакатон на Хак България доказва, че реалните практически ползи се постигат с екипна работа по конкретни проекти. А примери за това какво може да “произведе” един такъв хакатон можете да видите по-долу.

04 юни 2015
8333 прочитания
23 одобрения
0 неодобрения

У нас вече има немалко възможности за безплатно онлайн или присъствено обучение по програмиране и софтуерно инженерство, но образованието е едно, а практиката – съвсем друго. За да станат истински програмисти “хората трябва да работят в екипи по реални проекти и да имат комплексни познания, за да могат да напишат това, което им е в главата”.

До този важен извод са стигнали младежите от инициативата “Хак България”, която организира курсове, състезания и различни образователни събития, ориентирани към модерните умения, така необходими на софтуерните компании. Това е и едно от главните основания за организирането на хакатон, ознаменуващ завършека всички пролетни курсове (Програмиране 101, Ruby on Rails, Frontend JavaScript и Core Java), проведени от „Хак България“.

Hack Bulgaria hackaton

Прочетете още: Хак България с нови курсове, състезания, събитие през 2015 г.

Междувременно проведеният на 29 май финал на въпросния хакатон показа и какво всъщност може да се роди от безплатните курсове по програмиране. Оказва се, че плодовете съвсем не са малко и при това могат да бъдат практични и напълно готови за “консумация”. За това свидетелстват дори само класираните на първите три места проекти.

Мултифункционална система за ресторанти, която съкращава работата на персонала и позволява по-лесно наблюдение на поръчките, както и какво се случва в ресторанта например е продуктът на класирания на първо място измежду проектите на всички 13 отбора  - екипът „Г(л)адни хакери“. Ако продължават в същия дух, едва ли ще останат г(л)адни.

„Умен“ организатор на лични снимки от облачни услуги с възможност за търсене на снимка чрез тагове пък създадоха взелите втора награда в хакатона съотборници от екипа CloudPandas, които са използвали за целта приложно-програмния интерфейс (API) на Imagga.

На последния хакатон третото място си поделят два отбора - What2Eat и Offer.me. What2Eat са разработили уеб приложение, което при зададени от потребителите продукти им предлага вкусни и здравословни рецепти за хранене, а Offer.me са създали Recommendation система, която дава предложения какво всеки би могъл да прави със свои приятели.

Идеи, свързани с последното, вероятно може да даде всеки, но по всичко личи, че изкарването на безплатни курсове по програмиране определено заслужава да бъде на челно място в списъка с възможни занимания.

23 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Образование и Кариера"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какъв плод могат да родят безплатните курсове по програмиране?"    

абонамент за бюлетина