Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Google Maps – полезни трикове и тайни

31 май 2015
36266 прочитания
44 одобрения
0 неодобрения

През 2007-ма година Google Maps получи най-ценната, а в последствие и най-популярната си функция Street View. Възможността да се разходиш виртуално из улиците на всяко кътче на планетата е нещо, за което до преди 15 години се считаше за чиста научна фантастика. Но освен да се "разхождате", можете да проведете търсене сред местния бизнес, да проследите различни неща, които ви интересуват, да следите трафика в реално време, че дори и да разгледате специални маршрути за колоездачи. Самият факт, че тази технология съществува (при това безплатно) трябва да е водещата новина всяка вечер по информационните емисии.

Независимо дали го оценявате, Google Maps (и братовчед му Google Earth) са мощни и гъвкави инструменти, чийто пълни възможности са непонятни за повечето потребители.

 

Прочетете още: С Google Street View вече плаваме и по Дунава

Пътуване във времето с Google Maps

Street View събра колосална колекция от изображения през годините. През 2014-та, Google представиха нова функция, чрез която потребителите да виждат по какъв начин са се променяли Street View снимките през времето. Един вид, това е виртуална машина на времето и затова официално се нарича Time Travel. Достъп до това четириизмерно картографско преживяване можете да получите когато в Street View кликнете на малката иконка, която прилича на хронометър (намира се в горния ляв ъгъл). Имайте предвид, че на места, които отскоро са със Street View или не са толкова масови, Time Travel не се поддържа.

 


Преглед и промяна на Google Maps историята

Бизнес моделът на Google е ориентиран около дигиталните услуги. И те всички са безплатни... в известен смисъл. Компанията успява да поддържа този модел поддържайки много детайлен запис на дигиталната активност на всеки потребител, включително търсенията, които се извършват в Google Maps. Можете да разгледате този онлайн дневник в google.com/history (или ако кликнете на иконката със зъбно колело в долния десен ъгъл - "History"). След като влезете в личната си история, изберете "Maps" в лявата колона. На това място ще видите предишните търсения, които сте извършвали сред Google Maps. Разбира се, възможно е да изтриете някой или всички записи от историята.

 


Бъдете картограф

До голяма степен Google Maps е резултат от колективния труд на потребителите, тъй като всички локални детайли се попълват именно от тях. Google Maps е като картографска Wikipedia.
В долния десен ъгъл, ще откриете линка "Report a problem", който ще ви позволи да добавяте или коригирате инфо. Но ако искате да сте част от гореспоменатия колективен труд и да обогатите информацията за вашето населено място, отправете се към Google Map Maker. Този интерактивен форум позволява добавянето, извличането или коригирането на инфо на публичния Google Maps (за пример, появата или премахването на местен бизнес, ззакусвалня, кафене, бензиностанция и т.н.). Процесът по одобрение се извършва от Map Maker обществото, а накрая и от служител на Google.

 


Клавишните комбинации за навигация в Street View

Маневрирането в Street View може да се извършва с мишката, но защо да не си помагате и с клавиатурата при възможност? Ето няколко от полезните клавишни комбинации:

+ / - - приближаване/отдалечаване
ляво / дясно – обръщане наляво / надясно
горе / долу – движение напред / назад
A / D – обръщане наляво / надясно
W / S – движение напред / назад

Промяна на маршрут с влачене и пускане

Когато се опитвате да намерите маршрут на десктоп версията на Google Maps, възможно е да промените траекторията така, че да минете през конкретно място или да пропуснете такова чрез влачене и пускане. Какво всъщност трябва да направите? Когато получите маршрута, просто хванете някоя част от него и я разместете по начин, който ви удовлетворява.

Получаване на маршрут с един клик

На уеб версията на Google Maps е лесно да получите маршрута между мястото, на което се намирате и мястото, на което искате да стигнете – просто въвеждате в полето за търсене желаната локация. Но знаете ли, че може да е дори по-лесно от това? Единствено трябва да направите десен клик на картата и ще получите падащо меню, от което можете да изберете дали това да е следващата ви дестинация.

Измерване на всякакво разстояние

Използването на гореспоменатия десен клик върху картата, дава възможност за калкулиране на разстояния – единствено изберете опцията "Measure distance". С това, върху картата ще попадне точка (т.е. първоначална дестинация), а клик на всяко друго място по картата, ще доведе до измерване между двете точки. Интересното е, че можете да добавяте колкото пожелаете допълнителни точки, а също и да ги размествате по свое усмотрение, по този начин създавайки собствен маршрут. Общото разстояние ще бъде изчислено в основния, ляв панел.

 


Проект Treks

Както подсказва името, Street View е традиционно ограничен до… улиците. Макар да е възможно качването на панорамни снимки и фотоси на места встрани от основния път на движение, преживяването не е пълно. Е, наскоро от Google започнаха да експериментират с офроуд Street View, като проекта е известен с името "Treks". Вече са налични редица трекове, само част от които са пирамидите в Гиза, венецианските канали, Бурж Калифа, Гранд Каньон, планината Фиджи, островите Галапагос, Айфеловата кула, река Колорадо и много други.Ако имате желанието и времето да станете част от проект "Treks", можете да се запишете доброволци на този адрес.


44 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google Maps – полезни трикове и тайни"    

абонамент за бюлетина