“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

»стината за телевизорите с висока резолюци€

06 ноември 2006
16192 прочитани€
12 одобрени€
0 неодобрени€
ѕет и половина важни неща, които тр€бва да знаете преди да си купите първи€ HD съвместим телевизор ¬еро€тно когато отидете на пазар в н€кой от големите хипермаркети за електроника и застанете пред щанда с плазмени и LCD телевизори и на вас ви "потичат лигите". √олеми€т екран и €ркото, €сно изображение, съчетано с висока детайлност на картината, определено привличат вниманието на потребител€, но дали HD съвместимите телевизори са всичко, което очаквате от един съвременен телевизор? ≈то н€колко много важни неща, с които тр€бва да сте напълно на€сно преди да се насочите към покупката на 20", 32", 50-инчов или дори по-гол€м телевизор с висока резолюци€.

Ѕъдете на€сно с резолюциите: ѕо спецификации HD стандартът разполага с две различни разделителни способности: по-ниската е 1280х720 (обозначаван още и като 720p) и по-високата 1920х1080 точки (обозначавана като 1080p или 1080i). ¬ същото време, веро€тно сте забел€зали, че повечето телевизори с по-малки диагонали са с напълно различна стандартна резолюци€, например 1024х768 или 1366х768. “ова не би тр€бвало да ви притесн€ва особено, тъй като при тези телевизори изображението или бива разтегл€но на цели€ екран, или част от пикселите просто остават неизползвани. ≈стествено първи€т вариант е по-добър.

ј като стана дума за телевизор с резолюци€ например 1024х768 или 800х600, каквито не р€дко се срещат при модели с диагонал на екрана под 26 инча, то тр€бва да знаете, че това реално не са HD съвместими модели!  упете 1080p телевизор: ѕо-високата HD резолюци€ естествено е достъпна при екрани с по-гол€м размер, нормално такива матрици се вграждат при моделите с над 32-40" диагонал. » тъй като все още съществуват много малко видеоизточници, които да ви осигур€ват изображение във високата резолюци€, то на практика н€ма смисъл от покупката на 1080p съвместим телевизор. ≈стествено, ако см€тате да направите сериозна инвестици€ в наистина гол€м като размери екран (вече има и над 100" модели), ко€то да бъде поне за следващите 5-10 години, то телевизор поддържащ резолюци€ 1920х1080 определено е най-добри€т избор.

ѕрецен€вайте с очите си...  огато сте изправени пред н€колко телевизора, разположени на рафтовете, е най-подход€щи€т момент да прецените предимствата и недостатъците на различните модели. ¬иждайки н€колко различни телевизора да изобраз€ват един и същи видеоматериал, лесно можете да прецените кой се справ€ най-добре, като цветово представ€не, бързодействие и дори като зрителни ъгли. ѕо-некачествените модели са оборудвани с по-евтини матрици или видеопроцесори, като при директно сравнение на н€колко екрана един до друг най-лесно се прави тази преценка. ...Ќо не се подвеждайте само по вид€ното: ќказва се, че в н€кои магазини нарочно телевизорите, които тр€бва да бъдат продадени най-бързо в дадени€ момент, биват настройвани на максимална €ркост и контраст.

“ова определено спомага още от пръв поглед да ги отличите като "по-добри", затова е добре да помолите консултантът на щанда или дори сами да превключите между различни режими на €ркост и контраст. “ова е необходимо, за да н€ма непри€тни изненади когато вече сте купили телевизора и го пуснете за пръв път у дома. Ќе всички HDMI конектори са еднакви: «а да може пълноценно да се възползвате от високата резолюци€ на тези телевизори, е необходимо да разполагате с поне един HDMI видеовход. Ќо самите HDMI конектори отговар€т на различна верси€ на стандарта, най-добре е да търсите модел, който със сигурност разполага с HDMI 1.

3 конектор. јко HDMI порта отговар€ на н€ко€ от по-ранните версии на спецификациите на стандарта, то може да се наложи да изключвате и отново да включвате телевизора всеки път, когато смен€те източника на видеосигнала. ¬ерси€та на HDMI конектора не винаги може да бъде установена на м€сто в магазина, затова е добре да проверите тази информаци€ в »нтернет. HDMI портът винаги тр€бва да приема резолюци€ 1080p, защото това е резолюци€та на следващото поколение Blu-Ray и HD-DVD плейъри. ƒори телевизори, които възпроизвеждат 1080p може да имат HDMI порт, който не предава тази резолюци€, а само € интерполира.

¬ този случай образът също ще е с добро качество, но не толкова добро, на колкото е способен телевизорът. ћарката въобще не е без значение: ¬нимавайте с неизвестните марки на телевизорите, тъй като едно такова устройство е гол€ма инвестици€ за н€колко години напред. »мено затова е много важно гаранционното обслужване и наличието на квалифициран сервиз, ако се случи да има н€какъв проблем. «атова марки, които днес ги има, а утре не, не са никак добър избор,били те и малко по-евтини от останалите.
12 одобрени€
0 неодобрени€
ќще от рубрика "Lifestyle"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»стината за телевизорите с висока резолюци€ "    

абонамент за бюлетина