Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Нов фото-алгоритъм премахва отблясъците от стъкло при снимане

В MIT са разработили софтуерна програма, която не само позволява елиминиране или маскиране на отражения от стъкло на вече готови снимки, но също така дава възможност за отделяне на самото отражение в отделно изображение.

14 май 2015
39750 прочитания
0 коментара
9 одобрения
0 неодобрения

Всеки, който се е опитвал да снима през прозорци на сгради и превозни средства или през музейни витрини знае, че дори при изключена светкавица понякога се получават неприятни светлинни отражения, които съсипват ефекта от фотографиите, дори те да са качествено направени във всяко друго отношение. За щастие, вездесъщите учени от прословутия Масачузетски технологичен институт (MIT) изглежда са намерили решение на този проблем. Изследователите са разработили нов програмен алгоритъм, който в много случаи позволява да се елиминират или поне да се направят незабележими отраженията на снимките, правени през стъкло.

Нов фото-алгоритъм премахва отблясъците от стъкло при снимане

Новата програма работи само в случаите, когато на снимката има не по-малко от две отражения. Обикновено такъв ефект се наблюдава при снимане през прозорец с двоен или троен стъклопакет или чрез достатъчно дебело стъкло, пречупващо светлината на повече от едно място.

Прочетете още: Ода за фотографските аксесоари

Самият алгоритъм работи, като открива неголеми пикселни клъстери, в които се получава скокообразна промяна на цветовете, и след това определя границите на този ефект, очертавайки отражението. Според наличната информация, фото-програмата на MIT не само позволява елиминиране или маскиране отражения от стъкло на вече готови снимки, но също така дава възможност за отделяне на самото отражение в отделно изображение. Известна представа за резултата от работата на алгоритъма дава илюстрацията по-долу:

Нов фото-алгоритъм премахва отблясъците от стъкло при снимане

Засега учените от MIT не разкриват повече подробности за тази си разработка, но обещават да разкажат повече за нея по време на предстоящата конференция по машинно зрение и разпознаване на образи CVPR 2015, която ще се проведе от 8 до 10 юни в Бостън. А ако програмата се окаже толкова ефективна, колкото уверяват нейните създатели, нищо чудно скоро да я видим в някой от софтуерните пакети на цифровите фотоапарати на пазара.

9 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Цифрова фотография"
КОМЕНТАРИ ОТ  
КОМЕНТАРИ
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Нов фото-алгоритъм премахва отблясъците от стъкло при снимане"    

абонамент за бюлетина