Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Google и Johnson & Johnson ще разработват робо-хирург

Партньорството между Google и Johnson & Johnson предполага използването на роботи като допълнителен хирургически инструмент, а не като пълноценен заместител на специалистите-хирурзи – поне на първите етапи от развитието на съвместния проект.

30 март 2015
3544 прочитания
2 одобрения
1 неодобрение

Автоматичните хирургически модули като тези, които сме виждали в научнофантастичните филми, например лентата “Прометей” на Ридли Скот, изглежда скоро ще станат реалност. А с реализацията им са се захванали компаниите Google и Johnson & Johnson, които обявиха партньорство помежду си, имащо за цел точно това – създаването на модерна роботизирана хирургическа платформа. В този нов съвместен проект ще бъдат впрегнати “наличните възможности, разработки и събран опит” на двете страни. Освен това в проекта ще вземе участие и производителят на медицинско оборудване Ethicon, който е подразделение на Johnson & Johnson.

robotheart

Според публикуваното съвместно изявление, партньорството предполага използването на роботи като допълнителен хирургически инструмент, а не като пълноценен заместител на специалистите-хирурзи – поне на първите етапи от развитието на съвместния проект. Всъщност целта на сътрудничеството е доста добре обяснена в следния откъс от официалното изявление. 

Прочетете още: Летящи робо-дрони може да спасяват живота ни - съвсем скоро

“Роботизираната хирургия е тип минимално инвазивна хирургия, която предполага използването на технологии с цел да даде на хирурзите по-високо ниво на контрол, достъп и прецизност по време на операциите, докато предимствата за пациентите се изразяват в минимизирането на раните и белезите, както и в скъсяването на следоперативния възстановителен период. Компаниите се стремят да разработят нови роботизирани инструменти и възможности за хирурзите и медицинския персонал в операционните, които съчетават най-добрите в своя клас медицински технологии с модерни автоматизирани системи, решения за визуализация и анализи”.

2 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google и Johnson & Johnson ще разработват робо-хирург"    

абонамент за бюлетина