Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

В Япония ще отварят хотел с роботизиран персонал

Хуманоидни роботи ще посрещат и регистрират посетителите, робо-манипулатор ще качва багажа им по стаите, други автономни машини ще чистят и изпълняват поръчки, а “умни” системи ще се грижат за комфорта на гостите в хотела Henn-na, който отваря врати през 2016 г. в префектура Нагасаки.

12 февруари 2015
8389 прочитания
6 одобрения
4 неодобрения

Японците определено си падат по роботите и това личи в много новини от Страната на изгряващото слънце. Според една от най-пресните, там възнамеряват да отворят хотел, в който персоналът ще бъде частично заменен от роботизирани механизми, способни да обслужват клиентите не по-зле от хората. Въпросният техно-хотел, наречен Henn-na, ще бъ6де отворен в префектура Нагасаки. На щат в него ще бъдат “назначени” общо 10 роботи, три от които ще имат външност, максимално близка до човешката.

Henn-na hotel robot

Задачата на хуманоидните роботи ще е регистрирането на посетителите, така че те ще могат да се видят още на рецепцията. Въпросните “рецепционисти” са разработени от компанията Kokoro, която ги нарича “актроиди (actroids)” и, според наличната информация, те ще могат да общуват с посетителите благодарение на способността си да разпознават глас и думи. Освен това те ще разбират езика на тялото и ще могат да установяват зрителен контакт със събеседника си с помощта на камери и специални датчици.

Прочетете още: Руската армия си има боен робот-аватар

Henn-na hotel robot

Henn-na hotel robot

За багажа на посетителите на футуристичния хотел пък ще се грижи роботизиран промишлен манипулатор, адаптиран за работа като товарач. Други, по-просто модели роботи ще вършат “черната работа” и ще се грижат за ежедневни задачи като почистване на статите, приготвяне на кафе и изпълняване на поръчки.

Henn-na hotel robot

Разбира се, в самите стаи също ще бъдат интегрирани “умни” технологични системи. Вместо с ключ вратите например ще се отварят чрез системи за лицево разпознаване, а режимите на климатиците ще се самонастройват в зависимост от телесната температура на посетителите, която ще се отчита със специални датчици.

Henn-na hotel robot

Henn-na hotel robot

Външно робо-хотелът Henn-na няма да изглежда особено впечатляващо, тъй като ще бъде изпълнен под формата на неголяма двуетажна сграда, съдържаща само 72 стаи за гости. Като се имат предвид неголемия капацитет и необичайното роботизирано обслужване, се предполага, че ще има и голям наплив от посетители. Цените също не изглеждат високи - $60 за нощ за единична стая и $153 за най-скъпия триместен апартамент. С други думи, резервирането на стая в  Henn-na за определени дати в близко бъдеще изглежда няма да е лесно.

Henn-na hotel robot

Очаква се роботизираният хотел, чиято основна атракция ще бъде бързата регистрация на клиентите, да отвори врати през 2016 г. Засега обаче авторите на проекта изглежда не са готови да сложат всичко в ръцете на бездушните машини, тъй като предвиждат на всеки десет устройства да има и по един човешки сътрудник.  Собствениците на Henn-na обаче са уверени, че в бъдеще роботизираният персонал не просто ще бъде начин за привличане на внимание, а ще е съществена част от обслужването, тъй като според тях по възможностите на роботите са 90% от всички основни операции в хотелите.

Henn-na hotel robot

  Във всеки случай, ако робо-хотелът Henn-na оправдае очакванията на своите собственици, те са готови да построят още хиляди като него по целия свят.

6 одобрения
4 неодобрения
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"В Япония ще отварят хотел с роботизиран персонал"    

абонамент за бюлетина