Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

През 2040 г. NASA ще изпрати на Титан … подводница

Подводницата на NASA ще изследва метановите океани на Титан и ще търси следи от специфични прости химически съединения, които се смятат за възможен предшественик на появата на живот.

11 февруари 2015
6352 прочитания
9 одобрения
3 неодобрения

Поредно доказателство за амбициозните планове на NASA е намерението на аеро-космическата агенция през 2040 г. да прати на най-големия спътник на Сатурн …подводница. Разбира се, нейната основна задача ще е да изследва моретата на Титан.

NASA's Titan Submarine: Exploring the Depths of Kraken

Както сигурно знаете, Титан се отличава от останалите небесни тела в Слънчевата система с това, че на повърхността на планетата, подобно на Земята, има океани. Естествено, те са доста по-различни от моретата, с които сме свикнали, тъй като на спътника на Сатурн те се състоят от течен метан и са с температура минус 179 градуса Целзий.

Прочетете още: NASA тръгва да търси живот на Европа след 7 години

NASA's Titan Submarine: Exploring the Depths of Kraken

Така или иначе, NASA се кани за първи път в историята на човечеството да изпрати в космоса подводница, за да изследва именно тези океани. Стартът на мисията, както споменахме,  е планиран за 2040 г. Евентуалната дата за кацане засега не е известна, но пътешествието до орбитата на Сатурн ще отнеме поне няколко години. Приводняването на космическата подводница не би трябвало да е проблем, тъй като се очаква ниската околна температура и “мекото” място за кацане да опростят процедурата за изследователския модул.

NASA's Titan Submarine: Exploring the Depths of Kraken

Според плана на NASA, мисията за изследване на Титан ще продължи 90 дни, през които подводницата ще се движи из морето Кракен със скорост 1 м/с (3.6 км/ч) и ще търси следи от специфични прости химически съединения, които се смятат за възможен предшественик на появата на живот. Целта – постигане на по-добро разбиране на процеса на абиогенеза. Засега не се знае на каква дълбочина ще работи подводницата, но това също надали ще е проблем, като се има предвид, че по земните мерки морето Кракен не е особено дълбоко – само 300 м.

NASA's Titan Submarine: Exploring the Depths of Kraken

Космическата подводница ще се задвижва и захранва с енергия от радиоизотопен двигател на Стърлинг. Това устройство е избрано не само защото произвежда достатъчно енергия, но и защото отделя много топлина, която ще помогне на подводния модул да не замръзва при възниските –179 градуса Целзий.

А ето и как си представят в НАСА работата на подводницата в морето на Титан:

9 одобрения
3 неодобрения
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"През 2040 г. NASA ще изпрати на Титан … подводница"    

абонамент за бюлетина