“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

»“ стартъпите, които да следим през 2015-а

ѕрез изминалата 2014 година се по€виха н€колко истински горещи стартъпа.

10 февруари 2015
9249 прочитани€
1 одобрение
0 неодобрени€

 ¬ладимир √еоргиев

ѕрез изминалата 2014 година се по€виха н€колко истински горещи стартъпа. ƒа вземем за пример Spring, който се превърна в Instagram-а на пазаруването. DWNLD е това за приложени€та, което е Wordpress за уебсайтовете. —ъщо така Yo, безобразно елементарното социално приложение, превърнало се в тотален комерсиален хит. Humin, който прави запомн€нето на хората, с които се запознавате, по-лесно от вс€кога. » много, много други.

»“ стартъпите, които да следим през 2015-а

ѕрочетете още: Ќов акселератор ще подпомага балканските »“ стартъпи

»люстраци€: Shutterstock

Ќе по-малки са очаквани€та за 2015-а. —лед обстоен преглед на новоизгр€ващи звезди сред »“ небосклона нека разгледаме стартъпите, които ще наблюдаваме с интерес през новата година.

Slack

«ащо ни интересува? Slack е комуникационно приложение, което позвол€ва на работни групи да използват обща чат ста€, да си размен€т файлове и сподел€т различни по вид данни. ¬ момента бизнес светът е завлад€н от иде€та и не случайно Slack се счита за най-бързо развиващото се корпоративно приложение на всички времена. ќчакваме вли€нието му да нарасне още повече през 2015 година.

‘инансиране: общо 180 млн. долара от Andreessen Horowitz, Accel Partners, The Social+Capital Partnership, Google Ventures, също както и Kleiner Perkins Caufield & Byers.

ќснователи: —тюърт Ѕътърфилд (Stewart Butterfield), ≈рик  остело (Eric Costello),  ал ’ендерсън (Cal Henderson), —ергей ћурачов (Serguei Mourachov).

Headspace

«ащо ни интересува? ¬ последно време се наблюдава любопитна тенденци€ сред компаниите от —иликоновата долина – медитаци€та като средство за повишаване производителността на служителите. Headspace се възползва от тази тенденци€ и предлага мобилни и уебплатформи, които пропов€дват различни методи за медитиране. Headspace може да се похвали с близо 2 милиона потребители сред над 150 държави.

‘инансиране: 4 млн. долара от неизвестни инвеститори.

ќснователи: јнди ѕъдикомб (Andy Puddicombe), –ичърд ѕиърсън (Richard Pierson).

Headspace предлага мобилни и уебплатформи, които пропов€дват различни методи за медитиран

Wish

«ащо ни интересува? Wish е мобилен шопинг стартъп, който изглежда като Pinterest и показва само нещата, които наистина бихте искали да купите. ѕо данни на Techcrunch това е стартъп, който ще получи повече от 100 млн. долара, а оценката му ще стигне 1 млрд. през 2015-а.

‘инансиране: 78.7 млн. долара от Fund, Legend Capital, GGV Capital, Jerry Yang и актьора Jared Leto.

ќснователи: ѕитър ∆улзевски (Peter Szulczewski), ƒани «анг (Danny Zhang).

Casper

«ащо ни интересува? »ма н€кои неща, които вездесъщи€т »нтернет не може да промени – избирането на парфюм например н€ма как да се направи адекватно от компютъра. ≈, Casper навлиза в подобна сфера – избора на матрак. Ќе в€рвате, че можете да го направите онлайн? ѕросто опитайте!

‘инансиране: 15 млн. долара от New Enterprise Associates, Lerer Hippeau Ventures, Kevin Colleran и SV Angel.

ќснователи: ‘илип  рим (Philip Krim), ƒжеф „апин (Jeff Chapin), √ейбриъл ‘лейтман (Gabriel Flateman), Ћюк Ўеруин (Luke Sherwin), Ќийл ѕарикх (Neil Parikh).

Casper навлиза в подобна сфера – избора на матрак

Instacart

«ащо ни интересува? Instacart дава възможността на потребителите си да прав€т покупки през телефона или онлайн, които след това да бъдат доставени в рамките на един час.  ъм момента Instacart оперира в общо 10 щатски града, а интересите му се обслужват от марките Costco, Harris Teeter и Whole Foods. —амо преди н€колко седмици Instacart получи финансова инжекци€ в размер на 100 млн. долара и очакваме през новата година да нарасне значително.

‘инансиране: 154.8 млн. долара от Andreessen Horowitz, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Khosla Ventures, Sequoia Capital, Sam Altman и Aaron Levie.

ќснователи: јпурва ћехта (Apoorva Mehta), ћакс ћулен (Max Mullen), Ѕрендън Ћеонардо (Brandon Leonardo).

Dots

«ащо ни интересува? Dots първоначално се роди от Betaworks финансиране и е дело на новоизлюпилото се Playdots гейминг студио. ѕървата игра на компани€та беше гигантски хит, регистрирайки над 1 милион свал€ни€ в рамките на една седмица след премиерата си през май 2013 година. ѕоследва продължение, наречено "TwoDots", което се по€ви през л€тото на 2014-а, а през декември компани€та получи финансиране в размер на 10 млн. долара. 

‘инансиране: 10 млн. долара от Greycroft Partners, Tencent, Northzone Ventures и Crunchfund.

ќснователи: ѕол ћърфи (Paul Murphy), ѕатрик ћоберг (Patrick Moberg).

Dots първоначално се роди от Betaworks финансиране и е дело на новоизлюпилото се Playdots гейминг студио

Jet

«ащо ни интересува? Jet е нов сайт за електронна търгови€, който се лансира като убиеца на Amazon. ¬същност сайтът все още не е онлайн, но става въпрос за ново поколение онлайн пазаруване, при което се акцентира върху абсолютна прозрачност при поръчките, потребителско овласт€ване и прочее неща, които на харти€ звучат чудесно.

‘инансиране: 80 млн. долара от High Peaks Venture Partners, MentorTech Ventures, Bain Capital Ventures, Accel Partners и New Enterprise Associates.

ќсновател: ћарк Ћор (Marc Lore).

Hampton Creek

«ащо ни интересува? Hampton Creek иска да прати €йцата в учебниците по истори€ и според изпълнителни€ директор и основател ƒжош “етрик "да се отървем от джънк храната, ко€то е вредна за телата ни и планетата ни".  омпани€та пусна през 2014-а на пазара майонеза без €йца, ко€то се превърна в такъв хит, че редица от водещите производители се впуснаха в юридически битки.

‘инансиране: 113 млн. долара от Khosla Ventures, Collaborative Fund и Horizons Ventures.

ќсновател: ƒжош “етрик (Josh Tetrick).

 омпани€та пусна на пазара майонеза без €йца, ко€то се превърна в такъв хит, че редица от водещите производители се впуснаха в юридически битки

Mic

«ащо ни интересува? Mic е медийна компани€, ко€то така е изградена, с€каш да издържи хил€долети€. «а трите години, откакто е създадена компани€та,  рис јлтчек и ƒжейк ’оровитц са построили модерна медийна марка от самата нула, същевременно привличайки топталанти за каузата си. ¬ момента от меди€та се интересуват повече от 20 милиона читатели на месец.

‘инансиране: 15 млн. долара от Lerer Hippeau Ventures, Lightspeed Venture Partners, Advancit Capital, Red Swan Ventures и The Knight Foundation.

ќснователи:  рис јлтчек (Chris Altchek), ƒжейк ’оровитц (Jake Horowitz).

Electric Objects

«ащо ни интересува? Electric Objects се цели в това да предостави начин за изобраз€ване на »нтернет изкуството в дома.  омпани€та е основана от бивши€ служител на Betaworks ƒжейк Ћивайн, който преди време допринесе за преоткриването на Digg. 

‘инансиране: 2.5 млн. долара от Betaworks, Kickstarter, First Round, RRE Ventures Nate Westheimer, Matt Witheiler, Rich Greenfield и Scott Birnbaum.

ќсновател: ƒжейк Ћивайн (Jake Levine).

Yik Yak

«ащо ни интересува? јко все още не сте чули за този социален феномен, Yik Yak е клюкарското приложение, което превзе училищата и висшите учебни заведени€. –аботи, като позвол€ва на потребителите си да постват абсолютно всичко, при това анонимно. ѕриложението е базирано на местоположение, затова единствено можете да видите какво постват хората в непосредствена близост до вас. –ъководните органи на много училища се об€виха против Yik Yak, но това в никакъв случай не спр€ устрема му.

‘инансиране: 73.5 млн. долара от Sequoia Capital, Tim Draper, Kevin Colleran, Azure Capital Partners и DCM Ventures.

ќснователи: “айлър ƒрол (Tyler Droll), Ѕрукс Ѕъфингтън (Brooks Buffington).

Yik Yak е клюкарското приложение, което превзе училищата и висшите учебни заведени€

Cyber Dust

«ащо ни интересува? ∆ивеем в ера, в ко€то хакерите имат достъп до всичко и никак не се свен€т да оповест€ват информаци€ публично – в рамките на само н€колко месецa изтекоха мейлите на висши органи на Sony и лъснаха голите снимки на десетки попул€рни личности заради пробив в iCloud. «а да държите себе си и съобщени€та си в безопасност, можете да хвърлите едно око на Cyber Dust. “ова е безплатно и лесно за употреба приложение, което самоунищожава текст и снимки веднъж след като са изпратени. ѕрилича на Snapchat в това, че съобщени€та изчезват след 30 секунди, но е по-добро от Snapchat, тъй като не остав€ никакви следи след себе си.

‘инансиране: неизвестно.

ќсновател: –а€н ќзониан (Ryan Ozonian).

Bowery

«ащо ни интересува? Bowery позвол€ва на разработчиците да настро€т кодинг средата си в рамките на само 30 секунди. —истемата е облачно базирана и освобождава програмистите от бавни€ и трудоемък процес по ръчното инсталиране на комплексни набори от параметри. ќсвен това дава възможност за сподел€не на програмна среда с колеги в реално време. 

‘инансиране: 1.5 млн. долара от Betaworks, Bloomberg Beta, BOLDstart Ventures, Deep Fork Capital, Google Ventures, Homebrew, RRE, SV Angel, General Catalyst Rough Draft Ventures и First Round Capital Dorm Room Fund.

ќснователи: «акари ’амд (Zachary Hamed), ƒейвид Ѕърд (David Byrd), —тив  алиски (Steve Kaliski).

Bowery позвол€ва на разработчиците да настро€т кодинг средата си в рамките на само 30 секунди

1 одобрение
0 неодобрени€
ќще от рубрика "јнализи"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»“ стартъпите, които да следим през 2015-а"    

абонамент за бюлетина