Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Телескопът Kepler вече е открил 1000 екзопланети

Ако сегашната скорост на откриване на такива космически обекти се запази, към 2050 г. на човечеството ще бъдат известни над 13 млн. потвърдени такива екзопланети.

19 януари 2015
5888 прочитания
14 одобрения
0 неодобрения

От момента, когато телескопът Кеплер е предaл своята първа снимка на Земята (на 8 април 2009 г.), досега космическият апарат е открил 1000 екзопланети, чийто реален статус е официално потвърден, похвалиха се от NASA.

Телескопът Kepler вече е открил 1000 екзопланети

Първата екзопланета, чиято съществуване е потвърдено, е била открита през 1991 г. и от тогава общият брой на потенциално годните за обитаване от човек планети вече наближава 1900. Както става ясно, телескопът Кеплер е открил повече от половината от тях.

Прочетете още: Телескопът Kepler откри три нови потенциално обитаеми планети

Всъщност общият брой на кандидатите за такъв планетарен статус, забелязяни от Кеплер, е 4175, но само за 1000 космически тела статусът „екзопланета“ е потвърден официално. Интересното е, че ако сегашната скорост на откриване на такива обекти се запази, към 2050 г. на човечеството ще бъдат известни над 13 млн. потвърдени такива екзопланети.

Телескопът Kepler вече е открил 1000 екзопланети

Разбира се, телескопът Kepler ще трябва да свърши още доста работа, тъй като за 6-те гоини на кариерата си той е успял да прегледа системите ссамо на двадесетина хиляди звезди. А, както всички знаем,  само в Млечния път има над 200 млрд. звезди.

Според първоначалния план мисията на Кеплер би трябвало да продължи до 2016 г., но през 2013 г. апаратът претърпя авария и сега е частично повреден, така че датата за „пенсиониране“ на телескопа сега се подлага на съмнение. Във всеки случай, през 2018 г. трябва да заработи нов откривател на потенциално обитаеми светове – телескопът Джеймс Уеб (на видеото).

А по-късно може да се появят и толкова мощни телескопи, че с тях да може да се търсят планети и в съседните на нашата галактики. След това ще остане само да се научим как да стигаме до тях...

14 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Телескопът Kepler вече е открил 1000 екзопланети"    

абонамент за бюлетина