Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Френски космически специалисти ще помагат на Project Loon

Специалистите от френската космическа агенция Centre National d'Etudes Spatiales (CNES) ще помагат за анализирането на данните от тестовете и ще участват в разработката на следващото поколение въздушни балони с устройства за интернет достъп, а Google ще помага на CNES за осъществяването на по-дълги и по-евтини полети на балони в стратосферата.

22 декември 2014
6831 прочитания
0 одобрения
0 неодобрения

Проектът за осигуряване на глобално интернет покритие чрез въздушни балони Project Loon измина доста дълъг път от зараждането си в недрата на (уж) секретната лаборатория Google X и вече е на доста напреднал етап на развитие. Сред последните успехи на специалистите на Google е възможността на балоните да се носят във въздуха автономно в продължение на 100 денонощия, както и намирането на първия комерсиален партньор за проекта – австралийския оператор Telstra.

Google Project Loon

А през настоящия месец подкрепа засвидетелства и френската космическа агенция Centre National d'Etudes Spatiales (CNES), обявявайки сътрудничество с Google X с цел принципно подобрение на показателите на проекта. Казано по-точно, френските космически специалисти помагат за анализирането на данните, постъпващи от тестовете и участват в разработката на следващото поколение въздушни балони с устройства за интернет достъп. Google, от своя страна, ще помага на CNES за осъществяването на по-дълги полети на балони в стратосферата.

Прочетете още: Високоефективният и общодостъпен Интернет на бъдещето

“Интернет връзката може да подобри качеството на живот, но днес повече от 4 млрд. човека няма достъп до Мрежата. Няма и единствен начин, който би могъл да реши такъв мащабен и комплексен проблем. Затова ние работим с експерти като тези на CNES от цял свят за инвестирането в нови технологии, включително в Project Loon, който може да използва вятъра, за да осигурява интернет в отдалечени райони”, отбелязва отговарящия за проекта вицепрезидент на Google Майк Касиди (Mike Cassidy).

CNES пуска балон в стратосферата от Антарктида прз 2010 г.

Френската агенция CNES има близо 50-годишен опит в изследванията на въздушни балони за полети в стратосферата, като всеки месец пуска по около 20 такива. Ръководителят на CNES Toulouse Space Center Марк Пирчер (Marc Pircher) разказва, че преди молбата на Google за помощ той не е смятал идеята на Project Loon за особено реалистична – все пак пускането и поддържането на 100 000 функциониращи балона за достъп не е лесна работа.

В CNES обаче все пак решили да подпишат партньорското споразумение, защото се оказало, че специалистите на Google X имат редица прекрасни идеи  - например тази, която може да помогне за свалянето на цената на балоните 10 пъти.

0 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Френски космически специалисти ще помагат на Project Loon"    

абонамент за бюлетина