Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Летящи робо-дрони може да спасяват живота ни - съвсем скоро

Дрони, екипирани с дефибрилатори и лекарства, са готови да спасяват човешки животи, осигурявайки ефективна алтернатива на службите за спешна помощ в Европа.

31 октомври 2014
8380 прочитания
8 одобрения
0 неодобрения

Всяка година около 800 хиляди жители на Стария континент стават жертви на сърдечни удари, включително такива при които сърцето спира напълно. В такива случаи процентът на оцеляване е едва 8% и то при положение, че лекарите от службите за спешна помощ успеят да стигнат до пострадалия в рамките на 10 минути. На фина на ситуацията в София, а и в България като цяло, само пристигането на бърза помощ за 10 мин. изглежда като фантастика, а интересно как би изглеждал един друг проект с потенциал да довежда помощта още по-бързо, използвайки летящи дрони.

Ambulance drone

При това не става въпрос за нещо, което е само на книга, а вече добре обмислен проект с работещ прототип, който дори вече е успял да заинтересова някои спасителни служби в Европа. Както вече споменахме, в основата на идеята са набиращите напоследък все повече популярност летящи роботизирани дрони, които в службата са впрегнати да пренасят животоспасяващи лекарства и медицинска  техника.

Прочетете още: Успешна доставка на храна с дрон осъществи K-express в София

Въпросните специализирани дрони, разработени в Холандски университет (Delft University of Technology), могат да пренасят до 4 кг. полезен товар и, развивайки скорост до 100 км/ч, само в рамките на минута да се озовават във всяка точка от зоната си на покритие (12 кв. км).

Ambulance drone

Медицинските дронове използват GPS за навигация и след като открият местоназначението си, кацат на място, откъдето започва да предава чрез вградената си камера картина в реално време на лекарите от Бърза помощ, на които не им се налага да излизат от командния център на медицинския пункт. Затова пък те могат да дават подробни инструкции на човека или хората, които са около пострадалия, и да ръководят действията им за спешна помощ използвайки монтираните на дрона комуникационни модули и високоговорители.

Според наличната информация, ориентировъчната цена на един такъв дрон възлиза на около $19 000 заедно с медицинското оборудване. Освен дефибрилатори дронът може да доставя кислородни маски, лекарства, противоотрови и др.

8 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Летящи робо-дрони може да спасяват живота ни - съвсем скоро"    

абонамент за бюлетина