Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Gigabyte GA-X99 Gaming G1 WiFi превръща Haswell-E в геймър

14 октомври 2014
19820 прочитания
9 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 8

Gigabyte GA-X99 Gaming G1 WiFi

Наскоро новата хай-енд платформа Intel HEDT получи своето обновление, като стартира с новата си продуктова линия  процесори Intel Haswell-E. (И вече можете да прегледате нашия тестов обзор на топмодела  от серията Core i7-5960X.) Като допълнение към Intel Haswell-E процесорите и завършек на новата платформа LGA2011-v3 е новият чипсет Intel X99 Express и поддръжката на DDR4 памет. Чипсетът X99 Express е съвсем логично обновление на вече морално остарелия Intel X79 Express, който още изначално си имаше проблеми и вече не отговаряше на съвременните критерии. При него даже липсваше функционалност, която беше налична в масовата платформа LGA1150, като например наличието само на 2x SATA 6.0 Gb/s и липсата на USB 3.0, заради което производителите се налагаше да поставят допълнителни контролери на платките си. Това вече е поправено с чипсета  X99 Xpress и той разполага с 10 порта SATA 6.0 Gb/s, както и с 6x USB 3.0 порта.

Прочетете още: Gigabyte GA-Z97X UD5H–мощно и добре балансирано дъно за Intel

Броят на PCI Express линиите е останал непроменен от 40 броя (28 броя при Core i7-5820K), но пък контролерът (който е вграден в самия процесор) е обновен и вече новата платформа разполага с поддръжка на PCI Express 3.0.
От сравнението в таблицата ясно се вижда, че новата платформа LGA2011-v3 е вече едно напълно съвременно решение, което не ограничава ентусиастите и професионалистите в използването на достъпните до момента технологии, като даже предоставя възможност да се докоснат до новия стандарт на оперативната памет DDR4.
След това кратко, но необходимо въведение е време да разгледаме и първата дънна платка, базирана на чипсета Intel X99 Express, която пристигна за тестове при нас. Това е Gigabyte GA-X99 Gaming G1 WiFi, която нагледно ще ни запознае с възможностите на новия чипсет Intel X99 Express. Тази дънна платка не принадлежи на стандартната серия платки на Gigabyte, а е от геймърската им серия G1. Това означава, че при нея би следвало да  видим повече екстри спрямо стандартните дънни платки, като някои от тях със сигурност ще са геймърски ориентирани.

Gigabyte GA-X99 Gaming G1 WiFi

Ключови характеристики
- 4-Way Graphics Support - поддържа до четири графични карти
- IR Digital PWM & IR PowIRstage ICs - захранването на процесора и паметта е реализирано с PWM контролери четвърто поколение, произведени от International Rectifier.
- Cooper Bussmann Server Level Chokes & Server Level Solid Capacitirs -  всички захранващи вериги на дънната платка използват японски твърдотелни кондензатори от серията Durable Black, която се отличава с удължен живот, както и дросели Cooper Bussmann със сървърно ниво  на надеждност и намалено ниво на генерирана топлина.
- Creative Sound Core 3D -  аудиоподсистемата на платката се отличава с висококачествен четириядрен аудиопроцесор, произведен от Creative, както и набор от фирмен софтуер.
- Swapable OP-AMP - възможност за бърза смяна на предварително инсталирания аудиооперационен усилвател OPA2134PA с друг, по-добре отговарящ  на вкусовете на конкретния потребител.
- Nichicon High End Audio Capacitors - в аудиоподсистемата се използват специализирани аудиокондензатори, производство на компанията Nichicon.
- Audio Noise Guard с Trace Path Lightning - областта на печатната платка, където е разположена аудиоподсистемата, е защитена посредством специална метална лента с LED подсветка в червено.
- Gold Plated Audio Ports - на дънната платка са монтирани висококачествени позлатени жакове.
- Dual DAC-UP USB Ports - на I/O панела на дънната платка са изведени два специални USB 2.0 порта с позлатени конектори, предназначени за включване на външни USB DAC устройства. 
- Independent  Audio Chanel PCB Layer - левият и десният аудиоканали са реализирани в различни PCB слоеве с цел намаляване на тяхното взаимно проникване и по-високо качество на звука.
- Killer E2200 Gaming Platform / Intel GbE LAN - дънната платка има две мрежови карти: едната е реализирана с контролер на компанията Intel, а втората с контролер на Qualcomm. Последният има способността автоматично да приоритизира геймърския  мрежови трафик, като по този начин редуцира латентността.
- Dual Band WiFi + Bluetooth 802.11as 4.0 - комбиниран модул за безжична комуникация, поддържащ Bluetooth 4.0 и IEEE 802.11ac, като последният работи на две честотни ленти (2.4 / 5 GHz) и има възможност за предаване на данни с максимална скорост до 867 Mbit/s.
- All New Heat Sink Design - подобрени конструкция и дизайн на радиаторите на охлаждащата система за по-ефективна работа и добра визия.
- LED Lit IO Shield & Heat Sink - наличие на LED подсветка на радиатора на чипсета и I/O интерфейса на платката. 
- OC PEG -  допълнителен захранващ конектор за подсилване на захранването на PCI Express слотовете при инсталиране на няколко графични карти. 
- OC DualBIOS с Switch & Indicator - поддръжка на технологията GIGABYTE DualBIOS, която е допълнена с два превключвателя (за избор между двата BIOS чипа, както и за включване/изключване на самата функция GIGABYTE DualBIOS) и LED-индикатор.
- Quick Buttons & Debug Display - на печатната платка е разположен контролен панел, съдържащ  бутоните "Power", "Restart", "Clear CMOS" и "Direct to BIOS", както и диагностична LED индикация за бързо и ефективно установяване на причините при възникване на грешки.
- Gold Plated CPU Socket - позлатени контакти (30 um) на процесорния цокъл. 
- SATA Express - наличие на SATA Express интерфейс, поддържащ трансфер до 10 Gbit/s.
Технически характеристики на дънната платка Gigabyte GA-X99 Gaming G1 WiFi:

9 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Gigabyte GA-X99 Gaming G1 WiFi превръща Haswell-E в геймър"    

абонамент за бюлетина