Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

NASA отделя $50 млн. за търсене на извънземен живот

Сравнително малката по днешните мащаби сума от $50 млн. ще бъде разпределена между 7 отделни екипа астро-биолози, които през следващите 5 години ще проучват най-различни въпроси, свързани с откриването и разпознаването на извънземните форми на живот.

09 октомври 2014
6342 прочитания
14 одобрения
1 неодобрение

Както вече е известно на широката общественост през 2020 г. NASA ще прати на Марс нов роботизиран ровър за изследване на Червената планета. Свършената досега работа от марсохода Curiosity обаче също не е никак малко, а сред най-важните открития на апарата са някои данни за това, че в миналото на планетата Марс може да е имало и живот. В същото време телескопът Кеплер продължава да открива все нови планети, предполагаемите условия на които по принцип са подходящи за възникването на живот, сходен със земния. Всичко това неизбежно мотивира учените да отделят все повече внимание на въпросите, свързани с възникването и развитието на живот във Вселената.

astro-biology

Отчитайки това все по-голямо количество информация, която привлича вниманието върху извънземния живот в Космоса, аеро-космическата агенция NASA е решила да отдели допълнителни средства за изучаване на този проблем … и най-вече за да можем да определим дали наистина сме открили извънземни форми на живот, когато най-накрая ги открием.

Прочетете още: Боклуците ще ни помагат в търсенето на други цивилизации

Според наличната информация, за тази цел е отделена сравнително малката по днешните мащаби сума от $50 млн., която ще бъде разпределена между 7 отделни екипа астро-биолози. Тази сума трябва да им обезпечи 5 години изследвания, в рамките на които екипите ще проучват най-различни проблеми, като се започне от условията, които са били нужни за възникването на живот на Земята и начините за разпространение на органични съединения в космоса, и се стигне до определянето на недвусмислени критерии за разпознаване на остатъците от живот на Марс.

14 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Анонимен
12:04, 09 октомври 2014
Не знам защо тази публикация ми припомни стария анекдот, според който преди години NASA отделила няколко милиона долара за разработката на средство за писане в космоса (защото поради липсата на гравитация обичайните писалки и химикалки не вършели работа). И докато учените на NASA харчели въпросните милиони и в крайна сметка изобретили фулмастерите, руснаците най-спокойно си пишели в космоса ... с моливи ... Та и сега може да стане така - даже и 50 миклиарда да похарчат, на извънземните като нищо може да налети някой друг, докато се разхожда в парка, например Е, няма лошо да ги търсим и другаде
1
одобрения: 2
ggg
22:58, 09 октомври 2014
> и в крайна сметка изобретили фулмастерите
Аз пък съм чувал, че точно химикалка са си направили. Такава високо технологична. Ама ти американците не ги щади и без това нямало е какво да правят. То германци в началото са им реализирали космическата програма.
2
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"NASA отделя $50 млн. за търсене на извънземен живот"    

абонамент за бюлетина