Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Отново голяма кражба на данни и пароли – този път от Gmail

В Мрежата е публикувана база данни с близо 5 млн. потребителски имена и пароли на акаунти в Gmail, над 60% от които са действащи, според наблюденията на независими изследователи.

10 септември 2014
8451 прочитания
9 одобрения
0 неодобрения

Новините за пробиви в големи уеб услуги, корпоративни сайтове и кражби на потребителска информация станаха почти ежедневие, но няма как да пропуснем отбелязването на нещо такова, когато става въпрос за кражба от услуга на вездесъщата Google. А в случая проблемът наистина е сериозен, след като в Мрежата е изтекла база данни с близо 5 млн. потребителски имена и пароли на акаунти в Gmail.

Gmail Hacked

За поредният пробив в сигурността на голям уеб ресурс съобщават първи потребителите на рускоезичния форум Bitcoin Security, където е демонстрирана и откраднатата база данни, съдържаща само логин информация (без пароли) с идеята всеки да може да си я свали и да провери дали неговият акаунт не е компрометиран. По-късно информацията е коментирана от независими източници и в друг популярен руски сайт - HabraHabr.ru, където пък е пояснено, че над 60% от публикуваните акаунти, сред които има рускоезични, англоезични и испаноезични, са актуални, т.е. продължават да бъдат ползвани.

Password theft

Security специалисти подчертават, че проблемът може да бъде сериозен за хората с компрометирани акаунти, тъй като, както е известно, освен за достъп до пощата в Gmail, регистрацията се ползва за всички услуги на Google. Както- винаги в такива случаи експертите препоръчват незабавна смяна на паролата с възможно най-силна нова такава, без значение дали вашият акаунт фигурира в списъка с откраднатата информация или не.

9 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Отново голяма кражба на данни и пароли – този път от Gmail"    

абонамент за бюлетина