Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Curiosity отбеляза 1 година на Марс с впечатляващ автопортрет

Най-новото “селфи” на Curiosity е събрано от няколко десетки фотографии с висока резолюция, направени в продължение на последните два месеца от различни точки с една от камерите на марсохода.

25 юни 2014
6220 прочитания
16 одобрения
0 неодобрения

Сякаш вчера беше, когато марсоходът Curiosity се спусна с парашут на повърхността на Червената планета в района на кратера Гейл. Оказва се обаче, че от това знаменателно събитие е изминала точно една марсианска година (687 земни денонощия), отбелязва вчерашно съобщение в официалния сайт на американската космическа агенция NASA. А по случай този юбилея космическия апарат си е направил впечатляващо “селфи”.

Според официалната информация, въпросният автопортрет е събран от няколко десетки фотографии с висока резолюция, направени в продължение на последните два месеца от различни точки с една от камерите на марсохода – т.нар. MAHLI (Mars Hand Lens Imager), разположена на роботизираната ръка на апарата. Повечето кадри на последната автопортретна мозайка са направени на 613-ия ден от пребиваването на марсохода на Червената планета (27 април 2014 г.), а останалите – на 5 и 12 май тази година.

Curiosity отбеляза 1 година на Марс с впечатляващ автопортрет

Прочетете още: Най-впечатляващите снимки на Марс

Най-прясното “селфи” на Curiosity е направено в местността Winjana, намираща се в областта Kimberley, която се отличава с ралзични по устойчивост на ветрова ерозия слоеве пясъчник, рапзоложени много близо един до друг.  Тук е мястото да отбележим, че с камерата MAHLI по-рано бяха направени още два автопортрета на Curiosity -  на фона на пясъчната дюна Rocknest и на скалата John Klein.

Разбира се, тези “селфита” не се правят само за забавление. Според NASA те дават добра представа за състоянието на апарата и позволяват на екипа, който се грижи за него, да проследява видимите промени по корпуса му с течение на времето.

Редно е да припомним също, че апаратът Curiosity се приземи на Марс на 6 август 2012 г. Автоматизираната машина се управлява от специалисти от Лабораторията за реактивно движение към NASA  (Jet Propulsion Laboratory, JPL NASA), където е създаден и самият марсоход. Още от момента на кацането си Curiosity събира подробни данни за геологията и климата на Марс, подготвяйки по този начин почвата за кацането на хора на Червената планета.

А освен да стискаме палци и да пожелаваме успех на Curiosity в мисията му, можем също така да разгледаме най-новия му автопортрет в пълен размер и резолюция – ето тук (поради размера на изображението, зареждането му може да отнеме известно време).

16 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Curiosity отбеляза 1 година на Марс с впечатляващ автопортрет"    

абонамент за бюлетина