Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Джулиан Асандж предрича “Оруелско” бъдеще

Само след няколко години правителствата ще могат да контролират всеки аспект от живота ни, а Интернет ще бъде основен инструмент за подтисничество, смята създателят на WikiLeaks - Джулиан Асандж.

09 юни 2014
7755 прочитания
23 одобрения
0 неодобрения

Близкото бъдеще силно ще напомня това от страниците на прословутия роман "1984" на Джордж Оруел, правителствата ще контролират всеки аспект от живота ни, а Интернет ще бъде основен инструмент за подтисничество. Такова мнение е изразил основателят на известната със скандалните си "антисекретни" разкрития организация WikiLeaks Джулиан Асандж (на снимката) за конференция в Ню Йорк. Според Асандж, нещата ще загрубеят наистина сериозно, когато правителствата започнат да вземат ДНК проби още при раждането на децата и да ги кодират в идентификационните документи на гражданите си.

Julian Assange

"Ще видим ситуация, каквато в Швеция съществува от около десетилетие ... и при която всеки има номер, ДНК взето при раждането и вградено в документите за идентификация, в данъчните записи, в кредитната история", смята Асандж, който понастоящем живее в Еквадорското посолство в Лондон, опитвайки се да избегне арест и екстрадиция в Швеция по обвинение за "изнасилване".

Прочетете още: Битката за изгубеното уединение

След скандала с масовото подслушване на американската национална служба за сигурност (NSA), раздухан от Едуард Сноудън, Асандж неведнъж е подчертавал, че светът се движи към тоталитаризъм в глобален мащаб, в който агенции като NSA могат да шпионират буквално всекиго. Според основателя на WikiLeaks, от тази възможност на правителствените служби ни делят само няколко години. А ако това се случи властта бързо ще премине от ръцете на "наблюдаваните" в тези на хората и институциите, които контролират комплекса за наблюдение.

You can trust government!

За съжаление, събитията от последните години и опитите за законодателни промени от типа на ACTA/ SOPA/ PIPA изглежда сочат именно към такъв сценарий на развитие на нещата. 

1984-arta- Big brother is watching you

23 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Джулиан Асандж предрича “Оруелско” бъдеще"    

абонамент за бюлетина