Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Вече има и робот, който разпознава човешки емоции - Pepper

Pepper е първият в света персонален робот, който може да разчита човешките емоции, твърдят създателите му от японската корпорация SoftBank. Очаква се продажбите на личния робот Pepper да започнат през февруари 2015 г., като ориентировъчната му цена ще е около $1930.

05 юни 2014
7380 прочитания
4 одобрения
2 неодобрения

Човекоподобните роботи са новото направление за развитие на японската медийна и телеком корпорация SoftBank, обяви нейният изпълнителен директор Масайоши Сон по време на специална пресконференция. По-интересната част от въпросното събитие обаче беше свързана с представянето на човекоподобен робот, наречен Pepper, който притежава доста широки обширни функционални възможности и може да изпълнява различни задачи – от такива на персонален помощник, до тези на детегледачка или асистент в магазин.

Pepper robot

От компанията SoftBank описват Pepper като "първия в света персонален робот, разпознаващ емоции". Според официалната информация (представена също в свободно достъпен и доста илюстративен PDF файл), въпросният робот може да изучава човешките постъпки и да се адаптира към поведението на хората. Целия свой опит от взаимодействието си с потребителите Pepper съхранява в система за изкуствен интелект, базирана на облачни технологии, която бързо инструктира робота как да действа в една или друга ситуация.

Външно Pepper се отличава по-скоро с детски ръст и приветлива физиономия, а на гърдите му е разположен дисплей, който силно прилича на таблет. Интересни са ръцете на робота, които се състоят от няколко шарнирно свързани секции, позволяващи доста естествено изглеждащи движения. Доста естествено звучи и речта на роботчето, макар от презентацията да не става съвсем ясно каква част от комуникацията с човека е предварително програмирана и каква - "спонтанна" и вследствие на решенията на изкуствения интелект. Крака Pepper няма, така че прилича по-скоро на "русалка на колела" (както се изразяват някои онлайн източници). Енергията за движението и действията си Pepper черпи от вградена батерия, която му осигурява около 12 часа автономна работа с едно зареждане.

Pepper robot

 

Впрочем, ето и малко видео:

За хората, които се интересуват от тематиката, Pepper може би ще изглежда донякъде познато. И това не е случайно, тъй като "емоционалният робот" е разработван със съвместните усилия на SoftBank и френската компанията Aldebaran Robotics, специализирана в разработката на хуманоидни роботи и известна със своите модели Nao и Romeo. През 2012 г. японската корпорация SoftBank придоби контролния пакет акции на Aldebaran Robotics. Интересен факт е също, че с производството на роботите Pepper ще се заеме големият ОЕМ производител на компютърна техника и електроника Foxconn, който обяви интересите си тази сфера още преди три години.

Очаква се продажбите на личния робот Pepper да започнат през февруари 2015 г., като ориентировъчната му цена ще е 198 хил. йени, т.е. около $1930. 

4 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Вече има и робот, който разпознава човешки емоции - Pepper"    

абонамент за бюлетина