Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Разработиха система за бърза безжична връзка под вода

Базираната на светлина от сини светодиоди за обща употреба система на Taiyo Yuden и Toyo Electric обещава скорост на трансфер на данни от 50 Mbit/s.

23 май 2014
6175 прочитания
7 одобрения
0 неодобрения

Както може би знаете, радиовълните не са особено подходящи за обмен на информация под вода поради силното затихване на сигнала. Поради тази причина за подводна комуникация се използват най-вече системи базирани на звук или видима светлина, но те не могат да се похвалят с особено висока производителност и затова не стават, да речем, за подводен безжичен пренос на видео.

under water communication

Японските компании Taiyo Yuden и Toyo Electric обаче съобщават, че са успели да постигнат пробив в областта на безжичните комуникации под вода. Те предлагат технология, която също е базирана на светлина, излъчвана от сини светодиоди за обща употреба. С такава система според японските специалисти може да се постигне скорост на трансфер под вода от порядъка на 50 Mbit/s. За съжаление, не се уточнява на какво разстояние може да се поддържа тази пропускателна способност на канала за връзка. Системата е тествана в плувен басейн с помощта на специалисти от NHK (Japan Broadcasting Corp), където поддържането на тази скорост не е било проблем. Сега изследователите планират да направят редица подобрения, като например намалят теглото и габаритите на подводния приемо-предавател.

under water communication

Тук е мястото да припомним, че вече съществува и друга технология за безжична комуникация на основата на светлина. Става въпрос за т.нар. Li-Fi технология, която обаче е предназначена за използване в нормална въздушна среда. Принципът на работа на Li-Fi се свежда до много бърза промяна на параметрите на светене на светодиодни лампи. Процесът се управлява от специален микрочип, който кодира по такъв начин информацията. За регистрация на светодиодните "примигвания" пък се използва специален фото детектор, който преобразува колебанията на светлинните вълни в данни. 

7 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Разработиха система за бърза безжична връзка под вода"    

абонамент за бюлетина