Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

NASA ще отглежда цветя на Марс към 2021 г.

Това ще бъде сред основните задачи на една от следващите марсиански мисии, с която ще се проучи възможността за отглеждане на растения при радиацията и по-ниската гравитация на Червената планета.

08 май 2014
7079 прочитания
11 одобрения
1 неодобрение

По-малко от пет години остават до началото на колонизацията на Марс според проекта Mars One, но въпросното начинание ще е доста трудно, ако на Червената планета няма как да се отглеждат земни растения. Затова в хода на една от следващите марсиански мисии, която по план трябва да се проведе в началото на 2021 г., аеро-космическата агенция NASA ще изпрати на Марс ровъри със семена от цветя с надеждата да ги отгледа там.

Mars Greenhouse

Това ще бъде сред основните задачи на следващото поколение марсоходи Curiosity, които ще се отправят към Червената планета през 2020 г. и ще носят на борда си модули Mars Plant Experiment (MPX). В тези MPX модули ще бъдат пренесени семена на класическото моделно растение Arabidopsis, които по план ще се отглеждат в продължение на 15 дни. Не се предвижда растенията да бъдат засаждани директно в марсианската почва, за да не се нарушава местната екосистема (ако такава съществува) и така ще бъде поне до пристигането на първите пилотирани мисии.

Mars Plant Experiment

Задачата на споменатия експеримент е да се проучи възможността за отглеждане на растения при радиацията и по-ниската гравитация на Червената планета, отбелязват онлайн източниците на информацията. Освен това Mars Plant Experiment ще позволи да се определи и възможността за евентуално култивиране на растения в оранжерии за бъдещите марсиански обитаеми станции – както за получаване на кислород, така и за обогатяване на менюто на колонизаторите. 

11 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"NASA ще отглежда цветя на Марс към 2021 г."    

абонамент за бюлетина