Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Как да си съберем пълен защитен пакет без пари?

14 април 2014
11108 прочитания
12 одобрения
0 неодобрения

„Ако имате РС, значи сте мишена!” Твърдения от този тип обикновено са есенцията на маркетинговите послания на компаниите, които се опитват да ви убедят, че си заслужава да похарчите някой и друг лев, за да се сдобиете с надеждна съвременна защита на компютрите си. Колкото и пресилено драматично да звучи обаче, въпросното послание като цяло е вярно. Защото, ако злосторниците в Мрежата не се опитват да се доберат до личните ви данни, то те най-вероятно искат да ви излъжат да им дадете данните от банковите си карти или най-малкото се готвят да поемат контрола над компютъра ви с цел да го превърнат в поредното ботнет зомби. Факт е, че имаме ли връзка с Интернет, щем-не щем, ставаме потенциална мишена.

Както неведнъж сме подчертавали обаче, това не значи непременно, че трябва да приготвите торба с пари за security софтуер. Разбира се, ако разполагате с бюджет, то той със сигурност ще бъде добре похарчен, ако е за покупката на добър premium пакет за сигурност. От друга страна, с наша помощ няма да ви е трудно да си съберете сами такъв защитен пакет, който покрива всички аспекти, обхващани и от платените продукти, но без да се налага да харчите и стотинка.След като инсталирате изброените по-долу полезни безплатни приложения и прочетете как можете да избегнете обичайните капани за РС сигурността (в следващата статия от съдържанието на настоящия дигитален брой), ще можете да се радвате на доста сносно ниво на защита, способно да ликвидира повечето от днешните заплахи в Мрежата.

А сега ето и кои са нашите предложения за включване в безплатния защитен пакет.

Сдобийте се с добра безплатна антивирусна програма


AVG Free 2014 е с дизайн изцяло в духа на Windows 8

Софтуерът AVG Free беше лидер в един от последните сравнителни тестове на PC World на безплатни антивирусни програми, а оттогава насам той стана дори още по-добър. AVG Free е бърз и ефективен софтуер, който блокира успешно опасните даунлоуди преди свалянето им, като дори още по-добре се справя с елиминирането на малуера, който вече се е промъкнал в системата.

Обърнете внимание, че казваме „малуер”, а не „вируси”. Защото въпреки антивирусната част в наименованието си, AVG всъщност предпазва от широк набор неприятни инфекции, да не говорим, че идва и с някои полезни допълнителни екстри като надежден унищожител на файлове и „Do Not Track” функция, която държи на разстояние любопитните очи на рекламодателите в Мрежата. Програмката се сваля лесно и бързо от официалния сайт на AVG, но е добре да имате предвид, че по време на инсталационния процес ще бъдете усилено ухажвани да си свалите платените предложения на компанията. Затова внимавайте къде кликате по време на инсталацията.

Всъщност, ако работите с Windows 8, можете да разчитате и на вградения защитен инструмент Windows Defender, макар че според някои неотдавнашни независими тестове способността на програмата да открива малуер изостава от тази на конкурентните безплатни продукти.

Предвидете и допълнителен антималуер инструмент

Няма съвършен антивирусен продукт, така че и покрай най-добрите може да се промъкне някой особено корав или съвсем нов и неидентифициран до момента „бъг”. В този случай можете да призовете на помощ кавалерията на Malwarebytes Anti-Malware Free. Тази програма от типа „scan-on-demand” е фокусирана изцяло върху предпазването от т.нар. „zero day” заплахи – тези, които са твърде нови и все още неописани в антивирусните дефиниции на традиционните защитни инструменти. От друга страна, Anti-Malware Free неглижира голяма част от традиционния малуер, така че не е препоръчително да се използва самостоятелно. Затова пък е чудесно допълнение към антивирусния софтуер и отлична допълнителна опция за проверка в случай, че РС-то ви започне да се държи странно.

Осигурете и защитна стена

 

Другият ключов компонент от пакета за динамична и гъвкава сигурност е т.нар. защитна стена (firewall), която пречи на злонамерените типове в Мрежата да проникнат в системата ви. Като цяло в този сегмент имате две основни възможности за избор: вградената, но непретенциозна защита на Windows Firewall или по-сложната (но и по-динамична) ZoneAlarm Free Firewall.

За повечето потребители Windows Firewall ще е напълно достатъчна. Тя работи тихичко във фонов режим, докато не открие подозрителен опит за връзка с компютъра ви. Това, разбира се, е най-ниското възможно ниво на защита, но то устройва повечето хора. Недостатъкът е, че открива само опити за проникване, идващи с входящия трафик.

ZoneAlarm Free Firewall, от друга страна, наблюдава както входящия, така и изходящия трафик за подозрително поведение. Това е важно, защото необичайните, насочени навън сигнали може да са признак на разпространяваща се в системата инфекция. „Обучаването” на ZoneAlarm изисква доста ръчна работа и настройки, а и ако не внимавате при инсталацията, програмата има лошия навик да инсталира собствена инструментална лента и да сменя търсачката по подразбиране и домашната страница на браузъра. Като се оставят тези неудобства настрана обаче, този инструмент осигурява доста надеждна firewall защита.

Напомпайте браузъра си

След като осигурите двата основни стълба на РС защитата, време е да обърнете внимание и на подробностите. Тъй като източник на заплахи е предимно Интернет, е важно да се отдели внимание и на вашия основен инструмент за общуване с Мрежата – браузъра. Трите най-популярни програми от този тип – Firefox, Internet Explorer и Chrome – се справят добре с предупрежденията за познати опасни сайтове, но не са така сръчни при разпознаването на фишинг атаки.

Пример за McAfee SiteAdvisor рейтинги

Затова е добре да се възползвате от услугите на безплатните браузърни плъгини Web of Trust и McAfee SiteAdvisor, чиито рейтинги могат да ви дадат добра представа кои сайтове представляват заплаха посредством лесни за разбиране зелени, жълти и червени икони, обозначаващи степента на опасност.

Поддържайте софтуера актуален


Следващата отлична добавка в личния ви безплатен пакет за сигурност е Secunia Personal Software Inspector – удобен инструмент, който сканира програмите ви и автоматично ги обновява, като по този начин ви спестява доста време и занимания. Наистина, това не е точно защитен софтуер, но все пак е един от най-важните елементи от цялостната защита на РС системите, които са особено уязвими срещу заплахи, минаващи през „дупките” на отдавна неактуализирани приложения. Безплатната Secunia PSI гарантира, че потенциалните слаби места на системата ви са подсилени с най-новите кръпки и ъпдейти от официалните разработчици на използвания софтуер. Затова си заслужава да я имате.


Използвайте и мениджър за пароли

Като се има предвид колко често популярните уебресурси и сайтове стават жертва на хакерски атаки и пробиви в сигурността, използването на силна парола е просто задължително, защото, ако имате само една лесна за запомняне, която ползвате навсякъде, това си е направо рецепта за бедствие. От друга страна, помненето на множество силни пароли си е проблем дори за владеещите разни мнемонични трикове, затова дори те сигурно прибягват до услугите на т.нар. паролни мениджъри, за които също сме писали и друг път.


Интерфейсът на KeePass изглежда сложен, но свикнете ли веднъж, работата с него е много проста

И както сигурно вече сме отбелязвали, в редакцията на PC World препрочитаният такъв е инструментът KeePass, който освен че е безплатен и с отворен код, работи на най-различни устройства, предлагайки и удобен генератор на случайни пароли. Други ценни функции на тази програмка са също системите за защита на бележките и функцията за объркване на keylogging малуера (този, който регистрира натисканията на бутоните на клавиатурата).

Друга добра програмка от този тип е LastPass. Подобно на KeePass, тя също предлага възможности за генериране на пароли и за шифроване на бележки, но позволява също и синхронизиране на паролната база данни през облака, така че да я използвате на всичките си мобилни или стационарни устройства.

Предвидете защита и при общуването в социалните медии

Някои от опасните пробиви в сигурността проникват през социалните мрежи, затова и повечето премиални защитни пакети в днешно време включват някакъв вид социална защита. Има и полезни безплатни програми. Една такава е Facebook приложението Bitdefender Safego, което сканира новинарската секция за опасни линкове и опити за фишинг. Ако намери нещо неприятно, този инструмент дори предупреждава приятелите ви.

Родителски контрол

Повечето защитни пакети днес включват и някакъв набор от средства за защита на децата срещу Интернет заплахите, но още от времената на Vista компанията Microsoft предлага и вградени инструменти за родителски контрол в своята операционна система. Windows 8 включва доста пълна функционалност в този сегмент (която се задейства от Control Panel > User Accounts and Family Safety > Family Safety), но ако ползвате Windows 7 или Vista, ще я придобиете, след като си свалите софтуерния пакет Windows Essentials. На уебсайта Family Safety на Microsoft има доста полезна информация относно настройките, а ако искате да научите повече за това как да направите Интернет комуникацията безопасна за децата, вижте едноименната статия от рубриката „Интернет” в миналия дигитален брой 2/2014 на PC World.

Ако трябва да се проследи изгубен лаптоп…

В пренеприятния случай, когато лаптопът ви бъде изгубен или откраднат някъде по пътищата, не може да се направи много, но безплатното open-source приложение Prey е в състояние, ако не да ви върне машината, то поне да отрови живота на крадеца.


След инсталацията агентът Prey работи скришом във фонов режим, но когато активирате софтуера от дистанция (през сайта на Prey в Интернет), той започва да изпраща редовни сведения за местоположението на лаптопа и други данни, включително скрийншоти от това, което се използва на него, или дори снимки от уебкамерата, които могат да помогнат за идентифицирането на крадеца. Имате дори възможност да заключите машината си дистанционно.

Инструментът Prey е наличен във версии за Windows, OS X, iOS, Ubuntu Linux, други Linux дистрибуции и даже за Android. Ако обаче се опасявате, че в Мрежата има любопитни очи, които се интересуват повече от файловете ви, отколкото от самия лаптоп, може би не е зле да шифровате информацията в хард дисковете си. Повече подробности за това как да го направите можете да прочетете в съответната секция от статията „Как да заключим сигурно компютърните си активи, без да полудеем” от бр. 12/2013 на списанието.

Средства за почистване

За накрая останаха още няколко инструмента, които могат да придадат завършен вид на вашия безплатен софтуерен пакет за сигурност. Сред тях почти задължителен е чудесният Sandboxie, който осигурява виртуална среда за стартиране на софтуер, изолирайки го от останалата част на системата – много полезно при нужда от пускане на подозрителни програми с неустановен произход. Програмката Qualys BrowserCheck пък гарантира, че всичките ви браузърни плъгини са в най-актуалните си версии – нещо като браузърна алтернатива на Secunia PSI. Полезна добавка към списъка е и софтуерът Belarc Advisor, който сканира системата и осигурява класен (макар и малко твърде технически) поглед върху потенциалните дупки в нейната сигурност.


Примерни резултати от Qualys BrowserCheck

Както сигурно сте се уверили, изграждането на цялостна РС защита с безплатни инструменти е напълно възможно. Разбира се, това не значи, че платените защитни пакети са ненужни или безполезни. Безплатните програми не могат да осигурят надеждната синхронизирана защита, с каквато могат да се похвалят повечето premium пакети, а възможности за поддръжка на практика липсват. Освен това платените защитни продукти по принцип са малко по-ефективни при откриването на малуер в сравнение с алтернативните безплатни програми.

Ако обаче ползвате компютрите си както повечето Интернет потребители, безплатните предложения дотук най-вероятно ще ви свършат отлична работа и ще ви спестят необходимостта от покупка на premium софтуер.

12 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Първа помощ"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да си съберем пълен защитен пакет без пари?"    

абонамент за бюлетина