“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

» частни фирми ще експлоатират лунните ресурси

NASA вече приема предложени€ от страна на компании, които искат да се включат в разработката на ресурсите на Ћуната, въпреки, че приетото международно право не предвижда такива възможности.

10 февруари 2014
4960 прочитани€
7 одобрени€
3 неодобрени€

јмериканската аеро-космическа агенци€ NASA е решила да обедини усли€та си с частни компании, за да може възможно най-бързо да пристъпи към изследване и добив на ценни ресурси от Ћуната. ¬ рамките на програмата Lunar Cargo Transportation and Landing by Soft Touchdown (CATALYST), агенци€та NASA ще приема предложени€ от частни компании до 17 март т.г. —лед тази дата (за съжаление от NASA не уточн€ват кога) една или н€колко компании ще спечел€т договор за разработка и създаване на роботи, които ще могат да пристъп€т към геологично разузнаване на естествени€ спътник на «ем€та. “ова е първата стъпка по път€ към добива на природни ресурси от Ћуната.—ледващи€т етап ще бъде създаването на специални заводи за преработка на добитите ресурси и обезпечаване на транспортни комуникации между Ћуната и «ем€та.

Moon

—поред официалната информаци€, споразумението между NASA и частните компании ще бъде сключено при специални услови€ без пр€ко финансиране. “.е. аеро-космическата агенци€ н€ма да финансира проектите в пълен обем, като ще предложи само поддръжка на компаниите.

“ук е м€стото да се отбележи, че NASA вече използва подобна схема на сътрудничество с компании, които обслужват ћеждународната  осмическа —танци€ (ћ —), и досега от не€ на печалба са и двете страни. ¬същност н€ма и много други алтернативи, тъй като недостатъчното държавно финансиране на космическите програми принуждава NASA да търси нови начини за сътрудничество с частни€ сектор за по-нататъшното изследване на космоса.

Lunar outpost

¬ същото време, според международни€ договор за космоса, подписан в ќќЌ през 1967 г., нито една страна не може да претендира за собственост на Ћуната. »менно затова добивът на ресурси от спътника напоследък е предмет на много дискусии. »ли както обобщава професорът по палеонтологи€ …ън  роуфорд в интервю за британското издание The Telegraph:

"ѕонасто€щем съществуват множество основани€ за развитието на международното право в тази област, тъй като през 1967-а не се предвиждаше възможност Ћуната да бъде изследвана от субекти, различни от националните държави. ќчевидно е, че установените норми сега са твърде остарели и в международни€ договор за космоса тр€бва да се внес€т н€кои промени, които ще позвол€т на частни компании да изследват Ћуната". 

7 одобрени€
3 неодобрени€
ќще от рубрика "Ќаука"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"» частни фирми ще експлоатират лунните ресурси"    

абонамент за бюлетина