Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Телесната течност на хлебарките може да се използва за гориво

Това доказват японски изследователи, които са разработили действаща горивна клетка, способна да произвежда енергия, използвайки за гориво биологичната течност от тялото на хлебарките. В бъдеще това може да улесни създаването на насекоми-киборги с различно предназначение.

05 февруари 2014
7758 прочитания
11 одобрения
8 неодобрения

Повечето хора са склонни да гледат на хлебарките с повече или по-малко погнуса, но за някои учени това отношение е, меко казано, незаслужено. Всъщност оказва се, че въпросните насекоми имат значителен потенциал за развитието на науката и техниката. Може би мнозина от вас например си спомнят прословутия набор RoboRoach, който срещу $100 можеше да превърне всяка хлебарка в киборг. Изглежда това е дало някои идеи и на учените от Университета в Осака и изследователите от Токийския университет за селско стопанство и технологии, които правят иоще една голяма крачка в тази посока, предлагайки хлебарки-киборги да се използват за създаването на безжични сензорни мрежи, захранвани чрез миниатюрни горивни елементи, които постоянно изработват енергия, използвайки за гориво телесната течност (хемолимфа) на самите насекоми.

Roach power

Изследователският екип от двата японски университета всъщност е успял да разработи и действащ горивен елемент, който използва биологичната течност на хлебарките. Според замисъла на разработчиците такава горивна клетка с размери 20х15 мм трябва да се закрепва на гърба на хлебарката. В корпуса на устройството пък има електроди, камера за течността и миниатюрна тръбичка за доставка на такава течност, която се имплантира в насекомото хирургично.

Принципът на работа е следният: първоначално чрез имплантираната тръбичка се доставя течност в горната част на камерата. Това става чрез дифузия на течността, отделена през диализната мембрана на насекомото. Въпросната течност съдържа "трехалоза" (въглеводород от групата на невъзстановяемите дизахариди), която в следващия етап се разгражда с ферменти (трехалаза и мутаротаза) до образуването на глюкоза. В последния етап глюкозата се окислява и се наслагва на положителната страна на електрода, а на отрицателната страна се генерира кислород в т.нар окислително-възстановителна реакция.

Roach power

От наличната информация за откритието става ясно също, че прототип на необичайната горивна клетка е бил направен от компоненти, напечатани на 3D принтер. Проведен е и експеримент при който този прототип е бил закрепен на гърба на хлебарка и е произвел успешно 50 микровата енергия.

Според японските изследователи, в бъдеще подобни източници на захранване ще могат да снабдяват с електричество имплантираните на насекоми-киборги микроелектронни схеми с различно предназначение. Такива микросхеми например могат да се използват за дистанционно управление на самите насекоми или за безжично предаване на данни. 

11 одобрения
8 неодобрения
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
alabal
19:01, 11 февруари 2014
"Телесната течност на хлебарките може да се използва за гориво"
Не разбрах колко хлебарки трябва да сложа в резервоара на Москвича
1
одобрения: 0
Анонимен
11:57, 12 февруари 2014
ам'че пробвай де - поне от хлебарки няма недостиг
2
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Телесната течност на хлебарките може да се използва за гориво"    

абонамент за бюлетина