Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

CM V-series: Новото „злато” в захранванията на Cooler Master

Линията за момента се състои от три модела - V700, V850 и флагманския модел V1000, които са съответно с мощност от 700 W, 850 W и 1000 W.

10 януари 2014
12768 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 3

Ревю: Денислав Славчев


Компанията Cooler Master едва ли има нужда от представяне, тъй като съм сигурен, че няма човек с интерес към компютрите, който да не е чувал за нея.


И докато шаситата и въздушните й охладители са нейни разработка и производство, то при захранващите блокове тя използва партньри - OEM производители, които се грижат за различните й моделни линии. В резултат от сравнително консервативния подбор на OEM доставчици през последната година на компанията й беше трудно да се противопоставя на жестоката конкуренция, която съществува на този пазар. Все пак от Cooler Master не се чудиха много и побързаха да „разчупят” дългогодишната си традиция, като в новата си серия захранващи блокове V (Vanguard) заложиха на OEM моделите на компанията Seasonic, която през последните години натрупа изключително висока репутация, когато става въпрос за хай-енд модели захранвания. Не случайно всички водещи компании на този пазар в продуктовите си линии имат техни OEM модели. И така, този ход беше неизбежен и просто бе въпрос на време кога ще се случи, защото през последните години Seasonic вървят много стабилно напред и предлагат изключителни хитове на пазара на захранващи блокове. Но нека се върнем на новата моделна линия V-series на Cooler Master.

Линията за момента се състои от три модела - V700, V850 и флагманския модел V1000, които са съответно с мощност от 700 W, 850 W и 1000 W. Общо взето, малко са потребителите, на които им е нужна мощност, по-висока от 700 W. Именно затова решихме да ви я представим с модела V700.


Най-характерното за него е:
- Сертификат 80Plus Gold
- Напълно модулен дизайн на захранващите кабели
- Една-единствена 12 V захранваща линия, осигуряваща до 58 A ток
- Тих 135 мм вентилатор с хидродинамично лагеруване (FDB)
- Висококачествени японски кондензатори
- Четири захранващи PCI-E 6+2 конектора
- 5 години гаранция
- Цена: 230 лв.


Опаковка и дизайн

CoolerMaster V700, като продукт от най-високия клас захранващ блок, пристига в луксозна ритейл опаковка. Дизайнът на опаковката е така направен, че да акцентира върху всички водещи характеристики на захранването. Още на пръв поглед се набива на очи логото на 80Plus Gold сертификата, както и рекламният надпис, указващ, че захранването е изцяло модулно и всички кондензатори са японски, както и наличието на мощен и тих 135 мм вентилатор с хидродинамично лагеруване. На задната страна са изобразени графиките на ефективността, както и изменението на оборотите на вентилатора в зависимост от натоварването - респективно температурата. А от лявата страна на опаковката в табличен вид могат да се видят техническите характеристики на V700.

След като премахнем лъсквата опаковка, виждаме здрава картонена кутия, в която посредством две дебели парчета опаковъчна пяна е опакован самият захранващ блок. До него е поставена платнена чанта, в която се намират всички модулни кабели. Самото захранване е поставено в допълнителен калъф от плат от изкуствена материя с формата на торбичка.


Съдържанието на опаковката е:
- захранващ блок V700;
- синтетична торба, съдържаща модулните кабели;
- мрежов захранващ кабел;
- монтажни винтове;
- потребителско ръководство.

Прави впечатление, че липсват характерните кабелни превръзки, с които Seasonic окомплектоват своите захранващи блокове, но това е разбираемо предвид стремежа на CoolerMaster за постигане на по-ниска себестойност.

Външен вид на V700

Екстериорът на V700 е много приятен и създава впечатлението на висок клас продукт. Финишът на корпуса на V700 е черен мат. Външният вид много наподобява KM3 моделите на Seasonic, като има известни промени (като изключим надписите и стикерите) - добавена е сребриста алуминиева маска на вентилатора. Също така са променени типът конектори, които се използват за модулните кабели, като от CoolerMaster са търсили унификация спрямо останалите им модели и не са се възползвали от стандартните на Seasonic. Мрежовата захранваща букса е стандартната за този тип захранвания, като до нея се намира и ключ за включване и изключване на захранването от мрежата. Като изключим мощните ATX модулни захранващи кабели, всички останали са лентов тип, което способства за лесното им и бързо аранжиране в компютърната кутия, а имат и по-ниско съпротивление за въздушния поток. Прави впечатление, че от Cooler Master използват налагащия се напоследък дизайн на кабелите - всички в черен цвят. Това е разбираемо предвид черния интериор на кутиите от среден и висок класове, като по-този начин прави по-незабележими кабелите и създава усещане за по-добра подредба.

Интериор на V700

Както вече стана дума по-горе, V-серията на Cooler Master е OEM производство на ​​Seasonic, като е използвана новата им KM3 платформа. Също така вече коментирахме,че Seasonic са един от най-добрите производители на компютърни захранвания и постоянно обновяват своите модели, като винаги всички техни нови продукти са на „гребена на вълната” в технологично отношение. В това няма нищо странно, защото Seasonic не са „мастодонти” като някои други производители на оригинално оборудване (OEM) и са много гъвкави - не спират да рискуват и да експериментират с нови платформи на захранващи блокове, в които внедряват всички съвременни постижения на инженерната практика и елементната база. Също така ентусиазмът на екипа им е добре известен с отзивчивостта, която има при отстраняване на възникнали проблеми в някои техни модели.


Платформата KM3 на Seasonic е тяхното трето поколение захранващи блокове, покриващи спецификациите за енергийна ефективност 80Plus Gold. За сметка на много малко по-ниската ефективност спрямо Platinum, себестойността на платформата е значително намалена. От техническа гледна точка при това трето поколение Gold платформа топологията е останала същата.

5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Ревю"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"CM V-series: Новото „злато” в захранванията на Cooler Master"    

абонамент за бюлетина