Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Кой размер смартфон носите?

Да избереш умен телефон вече е като да си купиш обувки – един размер не става на всички

10 януари 2014
7315 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения

Деница Дженева

В днешно време да избереш смартфон е като да си купиш обувки. Кой размер ще пасне на нуждите ти най-добре – 4-, 5- или 6-инчовият модел? Години наред тенденцията в областта на смартфоните беше „колкото повече, толкова по-добре”. Независимо дали става въпрос за iPhone 5 и неговия внушителен списък от екстри или за все по-труднопреносимите Android базирани фаблети, умните телефони определено стават по-големи.


Наскоро обаче тенденцията се обърна. Samsung и BlackBerry извадиха миниверсии на топмоделите си, а според слуховете Apple и HTC се готвят да ги последват. Но преди това да поговорим за „големите братя”.

Напоследък Южна Корея се превърна в барометър на мобилните тенденции. Азиатската страна е водеща в световен мащаб по проникване на смартфони от около две години. Фаблетите се наложиха в Южна Корея още преди да превземат останалата част от света благодарение на усилията на Samsung в тази нова продуктова категория. И според Flurry, която определя фаблетите като смартфони с диагонал на екрана между 5 и 6,9 инча, фаблетите съставляват 41% от пазара на смартфони в азиатската държава, докато навсякъде по света съотношението е едва около 7 на сто.

Дали останалата част от света ще достигне до тези 40%? Дори и световните средни стойности да не покорят такива висини, е доста възможно пазари като САЩ и Германия силно да се доближат.

Този път първи на пистата

IDC съобщи за 600% годишен ръст в продажбите на фаблети в Азия през второто тримесечие на годината. Samsung често е сочен за имитатор, но размерът на дисплея е пистата, на която компанията надбяга Apple. Южнокорейците оставиха отпечатък в индустрията с модели с 5- и 6-инчови диагонали и сега производители като LG, Nokia и Huawei яростно попълват портфолиата си с фаблети от различен ценови клас.


Apple продължава да изпуска влака и да не предлага нищо в областта на 6-инчовите устройства. Samsung може и да изостава зад Apple по отношение на иновациите, потребителския интерфейс и хардуера, но именно фаблетите помогнаха на южнокорейската компания да увеличи драстично пазарния си дял.

Южна Корея представлява нещо като лаборатория на Samsung, в която компанията проверява потребителските нагласи. Точно както правеше Nokia във Финландия преди няколко години. В средата на 90-те внушителният брой sms-и, които си разменяха финландските потребители, накара Nokia да сложи sms-функциите на централно място в менюто на GSM-ите. Сега Южна Корея прави същото и светът я следва.

От възможно най-големите към миниатюрните

И тук не става въпрос само за размер на диагонала, въпреки че често именно той е водещият. Наскоро Samsung представи Galaxy S4 Mini, който представлява значително по-малка и евтина версия на флагмана си Galaxy S4. Samsung Galaxy S4 Mini е оборудван с 4,3-инчов екран, който е с повече от половин инч по-малък от основната версия. BlackBerry Q5 не е по-малък като размери от флагмана Q10, но обединява миналогодишни технологии и това се отразява силно положително на цената му.

Още един фактор оказва влияние върху вълната от минисмартфони. Ръстът в продажбите на умни телефони на зрели пазари като Съединените щати и Западна Европа се забавя. Затова и се очаква развиващите се пазари да се превърнат в „ключов двигател на растеж” според анализатора Кевин Смитън от Macquarie Securities. Потребителите в тези райони обаче са по-бюджетно ориентирани. И тъй като големите екрани допринасят значително за цената на смартфона, нискобюджетни устройства на китайски производители като Huawei, ZTE и Lenovo стават все по-популярни в тези региони. iPhone дори не е в Топ 5 на най-продаваните смартфони в Китай! Според Forrester проблемът не е толкова в размера, колкото в цената.

Основните производители на умни телефони в Китай предлагат модели в ценовия клас под 350 долара. Samsung Galaxy S4 Mini тръгна от 530 долара във Великобритания – първия пазар, на който се предлагаше. В момента е около 550 лв. в България, но пък китайските му еквиваленти могат да се намерят на по-ниски цени.

Специалистите от IDC смятат, че причината Samsung да пусне миниустройства е да „пробва водата” по отношение размера на дисплея. Тъй като пазарът на смартфони е наситен, компаниите може да преценят да се насочат към оферти от различни ценови класове.

„Пазарът на смартфони не е „един размер устройва всички”, казва Джеф Кейгън, независим ИТ анализатор. „Някои потребители предпочитат по-малки модели, защото имат по-малки ръце или искат смартфоните да се побират в джобовете им. Други пък предпочитат да гледат филми и да играят игри и определено имат нужда от голям екран”, допълва той.


Според слухове Apple подготвя по-малък вариант на iPhone, който ще се позиционира във високия сегмент на пазара на миниустройства. Но в момента пазарът на смартфони е доста по-наситен, отколкото преди 6 години, когато Apple излезе с първия си модел. Анализаторите смятат, че компанията трябва да извади поне две устройства, за да дадат на потребителите възможност да избират.

Зареждане без кабел

Смартфоните се променят не само на големина и като ценови класове. През последните няколко години видяхме масова вълна от модели, поддържащи 4G LTE, 3D екрани и какво ли още не. Така че специалистите гадаят кои ще са следващите големи тенденции.

Технология, която определено заслужава внимание, е безжичното зареждане на батерията. В момента има два консорциума, които се борят да наложат свои стандарти – Alliance for Wireless Power (A4WP) и Wireless Power Consortium (WPC). Модели като Lumia 920, Nexus 4, Galaxy S4 и LG Optimus G Pro поддържат стандарта Qi, създаден от Wireless Power Consortium. Той е първият на пазара, което обаче далеч не означава, че ще бъде победителят. Специалистите смятат, че идеята на Alliance for Wireless Power е по-добра, но това също не дава гаранции за по-добро представяне.

Като първи стандарт Qi е страхотен, но си има слаби места. На първо място той изисква доста скъпа подложка за зареждане. Проблем е и фактът, че може да се зарежда само едно устройство, въпреки че Energizer имат модел, който работи и с няколко.

В същото време A4WP работи върху по-ефективно използване на технологията. Представете си, че можете да зареждате телефона си през поставката за чаша в колата. Или да си купите нова масичка за кафе от Ikea, на която да зареждате всичките си устройства. Това не е невъзможно, тъй като в A4WP членуват цял тон технологични гиганти. Наскоро Intel се присъедини към Алианса, в който вече участват Samsung, Broadcom и Qualcomm. Qualcomm осигурява някои от най-популярните чипове за смартфони, Samsung може да вгради технологията в милиони устройства, а Intel и Broadcom могат да я разпространят в лаптопи, таблети и други продукти.

В момента Qi върши добра работа по предизвикване на интерес у потребителите към технологията. В бъдеще усилията на A4WP обаче вероятно ще бъдат по-полезни.

Абсолютната защита

Защитата на смартфоните от външни фактори като вода и прах премина на едно ново ниво – нанопокритието. Motorola вече извади няколко такива модела, Xperia Z предлага подобна защита, както и Samsung Galaxy S4 Active. Компании като Itri, P2i и Liquipel вече лансираха компоненти, които ще държат смартфона ви здрав, дори и да се намокри.

Някои може да си зададат въпроса защо производителите на смартфони биха искали да направят телефоните почти безсмъртни, още повече когато това струва доста пари. Вероятно компаниите ще пожелаят да спечелят още потребители, като им покажат, че един скъп и лъскав телефон може да издържи повече. Това ще помогне за изграждане на лоялност към марката, а клиентите ще оценят факта, че могат да вземат смартфона си на места, на които не са могли преди това.

Битката за операционната система

Последните данни на Kantar Worldpanel ComTech показват, че операционната система на Google Android има 70 процента пазарен дял в Европа, докато iOS се записва с едва 17,3 на сто. В най-големите пазари като Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания делът на Android базираните устройства е нараснал с 9% спрямо същия период на миналата година.

Победителят според Kantar е Samsung, като половината от всички продадени Android телефони носят логото на южнокорейската компания. Това съвпада и с данните на IDC, извадени през април. Според тях Samsung държи 32,7% дял от глобалния пазар на умни телефони, след като за първите три месеца на годината е продал 70 млн. телефона. Samsung среща сериозна конкуренция в лицето на Sony, и по-конкретно Xperia Z, на британския пазар, тъй като 38 на сто от потребителите на този модел преди това са използвали Samsung устройство.

В Америка Android не се справя така добре, но все пак има надмощие на iOS с 52 на 41,9%. Въпреки това операционните системи на Apple и Microsoft се развиват по-бързо от тази на Google. Специалистите отчитат, че възраждането на Apple на щатския пазар се дължи отчасти на T-Mobile, които представят iPhone. Очаква се 28 на сто от абонатите на телекома да предпочетат iPhone при следващия си ъпгрейд. Що се отнася до Windows Phone, в Европа операционната система бележи ръст до 6,8 на сто от 4,3 процента през миналата година, докато в Америка платформата се държи стабилно с ръст от едва 0,9% през 2012 г. до 4,6 на сто през тази.

Но докато Android, Windows Phone и iOS са стабилни или растат, нещата не изглеждат така добре за BlackBerry. В края на май миналата година устройствата на компанията са държали 4,6 процента от пазара, през тази година са спаднали до катастрофалните 0,7 на сто. Ситуацията е подобна на повечето пазари. Във Великобритания BlackBerry се срина от 12,6 на сто до 5,3%, а в Европа като цяло 7-те процента паднаха на 2,5.

Въпреки че хардуерното развитие на смартфоните е значително по-забележимо, умните телефони се усъвършенстват и като приложения. Вече е възможно да извършвате мобилни плащания, както и да се възползвате от още куп други услуги, за които само преди няколко години не сте мечтали. Независимо кой ще е следващият хит на пазара – огъващият се смартфон или мобилната банка, едно е ясно - бъдещето на смартфоните става все по-интересно.


10 мобилни тенденции от бъдещето, които се случват сега


Мобилният Интернет трафик се е увеличил от 1% през 2009 на 15% през 2013-а. Това означава, че хората все повече предпочитат да сърфират в Мрежата не през лаптоп или настолен компютър, а през смартфони и таблети. Според прогнозите на анализаторите бъдещето на мобилния свят се случва сега.


1. До 2016 г. мобилните потребители в Съединените щати ще се увеличат от 174 млн. на 265 млн. (IDC, Worldwide New Media Market Model, 2012)

2. Пак дотогава потребителите, които влизат в Интернет през компютри, ще намалеят от 240 на 225 млн. (IDC, Worldwide New Media Market Model, 2012)

3. Употребата на смартфони в САЩ расте с 28% всяка година. (KPCB Internet Trends 2013)

4. Мобилните потребители проверяват телефоните си средно по 150 пъти на ден. (KPCB Internet Trends 2013)

5. До 2015 г. проектите, свързани с разработването на мобилни приложения за смартфони и таблети, ще надхвърлят тези за компютри четири пъти. (Gartner Predicts, 2012)

6. Днес повече от 29% от американците имат таблет или електронен четец в сравнение с 2009 г., когато такива устройства са притежавали едва 2 на сто от хората. (2012 KPCB Internet Trends Year End Update)

7. За първите 12 месеца от пускането на iPad са продадени 140 млн. бройки. За сравнение през първата една година на iPhone са лансирани 50 млн. устройства. (KPCB Internet Trends 2013)

8. През 2017 г. 90% от корпоративните приложения ще съществуват както в настолен вариант, така и за мобилни устройства. Това е огромен ръст спрямо 2013 г., когато процентът е бил едва 20 на сто. (Gartner Predicts, 2012)

9. 76% от компаниите твърдят, че мобилните устройства са увеличили отзивчивостта на служителите си и скоростта на вземане на решения. (Cisco Systems, 2012)

10. По-голямата част от служителите използват смартфони, за да четат или преглеждат документи, таблици и презентации, но когато трябва да редактират документите, са по-склонни да предпочетат таблет. (Cisco Systems, 2012)

5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Мобилни комуникации"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Кой размер смартфон носите?"    

абонамент за бюлетина