Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Тенденции 2014: Уеб дизайн, маркетинг и мобилни приложения

Мобилните технологии, добавената реалност и видео съдържанието ще доминират в света на онлайн услугите през новата година. През следващите 12 месеца съдържанието ще възвърне водещата си роля в уеб бизнеса и дигиталния маркетинг, а иновативните типографски решения и технологии като HTML5 ще играят все по-важна роля в създаването на запомнящи се сайтове, гласи прогнозата на уеб агенция eDesign за тенденциите в сектора през 2014 г.

08 януари 2014
12551 прочитания
12 одобрения
4 неодобрения
Страница 1 от 2

Мобилните приложения и разплащания ще играят все по-осезаема роля в сектора на онлайн услугите, компаниите ще търсят нови социални канали и алтернативи на Facebook за своите послания, а ненапудрените и реалистични рекламни формати, в комбинация със силно съдържание ще бъдат водещи в онлайн маркетинга. Това са част от предвижданията в традиционната прогноза за развитието на онлайн сектора на екипа на дигитална агенция eDesign. Изводите пък гласят, че технологии като HTML5 и CSS3 ще позволяват създаването на още по-запомнящи се дизайни, видео съдържанието ще измести текста, а нови класове мобилни устройства, както и технологии като „добавена реалност" ще доведат до появата на още по-иновативни маркетингови решения.

Ето и подробностите за тенденциите в уеб дизайна, дигиталния маркетинг и мобилните приложения и услуги, така, както ги виждат в агенцията.

web design trends 2014

Прочетете още: Tенденциите в уеб дизайна и дигиталния маркетинг през 2013 г.

Тенденции при уеб дизайна

„Все още голяма част от дисплей рекламата в интернет е базирана на технологията Flash, което я прави недостъпна на множество мобилни устройства и позволява лесното й изключване от самите браузъри, но тази тенденция ще се промени през 2014 година. Проблемът с „пакетирането" на рекламата в един файл е това, което все още принуждава порталите да използват Flash в банер позициите си, но през новата година се очаква компаниите да се обърнат към новата версия на езика HTML5" , посочва Георги Костов, криейтив директор на eDesign. Според него, по-широкото навлизане на технологии като HTML5 и CSS3 ще позволи създаването на по-креативни анимации и паралакс ефекти. Добре премислените и умерени HTML ефекти ще бъдат в основата на изготвянето на съвременни и запомнящи се уеб страници през тази година.

web design trends 2014

Според Георги Костов, съдържанието ще възвърне водещата си роля в уеб пространството, за сметка на популярните през последните години практики за автоматизирани, нискобюджетни Facebook* кампании, пазаруване на „лайкове" в социалните мрежи, създаване на многобройни еднотипни текстове и псевдоновинарски сайтове с изкопирано съдържание, целящи постигане на по-добра позиция в търсачките. Създаването и употреба на качествено съдържание (текст, снимки, видео) ще става все по-ключово за изграждането на добро уеб присъствие, а причините за това са както в поведението на потребителите, които стават все по-критични от една страна, така и в новите ъпдейти на Google от друга.

Една тенденция, която отдавна наблюдаваме в други страни по света, скоро ще стане факт и у нас: видео съдържанието ще измести текста като най-значим инструмент за представяне на новини, концепции и фирмени послания. Въпреки че все още продуцирането на видео съдържание е доста скъпо, все по-често наблюдаваме този формат както в медийните и блог сайтове, така и в социалните мрежи, презентационни сайтове, онлайн магазини и др. Появата на нови и по-достъпни технологии за създаване на видеоклипове ще засили тази тенденция през следващите месеци.

web design trends 2014

Адаптивният (responsive) дизайн през новата година ще бъде повсеместно явление. Предвид статистиките за увеличаващата се употреба на смартфони, таблети и други мобилни устройства в България, неналичието на responsive дизайн или мобилна версия на дадена интернет страница вече може да се нарече най-малкото недалновидно и повечето нови уебсайтове ще бъдат съобразени с тази тенденция. Големината на телефонните дисплеи, все по-бързите мобилни връзки и все по-продуктивните телефони ще бъдат предпоставка адаптивните сайтове да се наложат за сметка на т.нар. „native" мобилни приложения.

web design trends 2014


През тази година в уеб дизайна ще навлязат нови и интересни типографски решения. Тенденциите са към употреба на по-големи шрифтове, както и към използване на няколко различни гарнитури. Използването на уеб-шрифтове прави възможни значително по-интересни типографски решения. И през новата година обаче ще си остане проблем намирането на качествени кирилски шрифтове за уеб.

12 одобрения
4 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Тенденции 2014: Уеб дизайн, маркетинг и мобилни приложения"    

абонамент за бюлетина