Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Първият истински 4К проектор за домашно кино е достъпен и тук

4К проекторът за домашно кино Sony VPL-VW500ES отбеляза официален дебют у нас по време на изложението Hi-Fi Expo.

22 ноември 2013
11842 прочитания
12 одобрения
0 неодобрения

Домашното кино никога не е било толкова достъпно, колкото е днес, макар че когато говорим за така модерната 4K резолюция, терминът "достъпност" може да се употребява само в условно наклонение. Съвсем реална обаче е ултра-детайлната 4K картина, която може да бъде възпроизвеждана от "първия истински 4К проектор за домашно кино" – моделът Sony VPL-VW500ES, който беше представен официално у нас от родната компания Аудио Арте в рамките на започналото днес специализирано изложение Hi-Fi Expo.

Sony VPL-VW500ES home cinema 4K projector

Разбира се, устройствата, способни да възпроизвеждат видео с резолюция 4К (Ultra HD) отдавна са на пазара, макар и под формата най-вече на телевизори. В проекторната техника поддръжката на такава разделителна способност все още е доста голяма рядкост, присъща доскоро по-скоро на професионалния прожекторен клас, в който попада и пуснатия на пазара преди месец модел Sony SRX-T615, който обаче струва към $130 000.

Прочетете още: Sony вече предлага и 4K проектор

Значително по-евтин е предвиденият за домашна употреба Sony VPL-VW500ES, който срещу около 20 000 лв. наистина вкарва киното с 4К резолюция (4096x2160) в дневната, при това без да прави каквито и да било компромиси и с останалите характеристики на картината. А освен над 4 пъти по-добро от Full HD качество на изображението, този проектор осигурява също динамично контрастно съотношение 200 000:1 и яркост 1 700 лумена.

Sony VPL-VW500ES home cinema 4K projector

Според управителя на Аудио Арте Маргарит Аладжемов не е случайно и определението "първият истински 4К проектор за домашно кино", тъй като днес на пазара има само още едно подобно предложение (на JVC), при което обаче Ultra HD резолюцията се постига с помощта на интерполацията. В случая с модела на Sony 4К резoлюцията е истинска, а картината – реалистична, благодарение на специалната фирмена рефлекторна LCD технология за прожектиране на образа и усъвършенстваните SXRD панели, които намаляват пространството между пикселите за милисекунди, предоставяйки изключително гладки картини без точки.

Sony VPL-VW500ES home cinema 4K projector

Липсата на достатъчно 4К съдържание, каквото тепърва ще се генерира, също не е проблем за проектора Sony VPL-VW500ES, който има вградена технология за скалиране на изображения, т.е. автоматично преобразува Full HD в Ultra HD картина. Всъщност устройството може да скалира и образи с всякаква резолюция, но най-добри резултати се постигат с минимум DVD качество на изходната картина, според Игор Манетович, който отговаря за търговията с този тип техника на Sony на Балканите.

Sony VPL-VW500ES home cinema 4K projector

Разбира се, проекторът за домашно кино Sony VPL-VW500ES едва ли може да мине за масов продукт, но по-важното е, че всеки, който го иска и може да си го позволи, вече може да поръча модела и да го получи след около месец. 

12 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Мултимедийни прожектори"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Първият истински 4К проектор за домашно кино е достъпен и тук"    

абонамент за бюлетина