Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Как да превърнем флашката в портативен комплект за РС оцеляване?

Нова селекция портативни системни инструменти за първа помощ

11 юли 2013
13066 прочитания
17 одобрения
2 неодобрения

Ако използвате USB флашката си само като средство за пренос на разни файлове, значи пропускате да я вкарате в една от най-полезните роли, които този тип устройства могат да изпълняват. Но всеки РС ентусиаст знае, че именно простите флашки са отлични хранилища за софтуер, който може да вдъхне живот на „болен“ компютър.

От друга страна, всички уебприложения на света няма да могат да ви помогнат, ако РС-то дефектира или падне жертва на някой особено гаден малуер, който блокира способността му да се свързва с Интернет. В този случай единственото спасение е заредена с подходящ софтуер флашка. А когато някой добър приятел или хубава съседка ви призоват на помощ за решаване на компютърен проблем, със сигурност ще бъдете доволни да разполагате с такова средство „за бързо реагиране“.

В следващата статия (отново) ще ви покажем как и с какво да заредите USB флашката, така че да е готова за спешни случи от гореспоменатия тип. Така следващия път, когато вашият (или нечий друг) компютър се счупи, няма защо да изпадате в паника – просто поемете дълбоко дъх, включете флашката за бързо реагиране в USB порта и оправете бъркотията.

Ето и оръжията, които ви предлагаме да носите със себе си в своя портативен комплект за РС оцеляване.

PortableApps

 

 

Потребителският интерфейс на PortableApps.

Първата програмка, с която е добре да екипирате спасителната си флашка, е PortableApps – безплатна, open source платформа за инсталиране на десктоп приложения на подвижен носител. Освен че управлява инсталацията на портативен софтуер на USB флашката ви, PortableApps служи и като основен потребителски интерфейс в случаите, когато я използвате по предназначение, и ви дава възможност лесно да преглеждате и стартирате съдържащите се в нея приложения.

PortableApps поддържа списък от стотици „portable“ версии на популярни безплатни програми, т.е. такива, които могат да работят без инсталация. Ако искате да се запознаете с въпросния списък, можете да го намерите в съответната секция на официалния сайт на инструмента.

Всяко от описаните приложения, което съдържа в името си думата „Portable“, е достъпно през PortableApps платформата. Можете да си свалите всяко от тях по избор, използвайки линка от страницата със списъка или програмката PortableApps и менюто Apps > Get More Apps. Ще откриете голям списък с приложения, който на практика съвпада с този от уебстраницата. Ако сте в програмката, просто отметнете тези, които искате да ползвате, и кликнете на Next, за да ги свалите и инсталирате автоматично на флашката си.

Следват още предложения.

Chrome Portable

Въпреки че, строго погледнато, мобилният браузър не е приложение за РС поддръжка, той на практика е задължителна част от портативния спасителен инструментариум. Защо ли? По принцип голяма част от малуера атакува именно браузърите, така че е много вероятно при атака от злонамерен софтуер именно те да са компрометирани най-напред. А винаги е добре да имате средство за връзка и сърфиране в Мрежата.

Chrome Portable е една от най-добрите опции при заразен компютър заради своята вградена sandboxing защита и Safe Browsing функционалността, които осигуряват добра първа защитна линия срещу опасни сайтове и даунлоуди.

Spybot Search and Destroy Portable

 

 

Spybot не изглежда особено модерно, но работи добре.

Ако подозирате, че причината компютърът ви да върви бавно е злонамерен или шпионски софтуер, Spybot S&D може да се окаже много полезно попълнение в арсенала ви от портативни програмки. Това е един от най-старите и най-добрите пакети за ликвидиране на шпионски програми, така че най-вероятно ще успее да премахне повечето малуер, без да натоварва прекалено дори най-бавните РС машини.

ClamWin Portable

ClamWin е Windows графичен интерфейс за антивирусния енджин с отворен код Clam. Този инструмент не дава възможностите за сканиране в реално време, с които идват инсталираните антивирусни приложения, но за сметка на това осигурява мощно средство за on-demand сканиране на всеки подозрителен файл.

Malwarebytes

За много от по-опитните РС потребители, които честичко играят ролята на персонал по техническа поддръжка, Malwarebytes е най-подходящото решение за сканиране срещу малуер. Въпреки че тази програмка няма портативна версия, можете спокойно да запишете нейния инсталационен файл на носителя си за спешни случаи и при нужда да го „разпакетирате“ на заразената машина, след като сте я минали по веднъж с портативните версии на ClamWin i Spybot. Още едно допълнително ниво на проверка никога не е излишно, когато си имате работа с вируси.

Kaspersky TDSSKiller

 

 

Когато трябва да се изкоренява упорит малуер, решението е добър рууткит детектор.

Ако вече сте използвали програми за премахване на малуер като Spybot Search and Destroy, но компютърът ви все още показва симптоми на зараза - като например фалшиви съобщения за грешка или странно поведение на браузъра, има известна вероятност РС-то да е жертва на т.нар. рууткит.

Rootkit софтуерът е предназначен да крие злонамерените програми, работещи на компютъра ви, така че наистина да ги направи много трудни за откриване. Ако подозирате, че системата ви е инфектирана с нещо такова, опитайте рууткит скенера на Kaspersky TDSSKiller. Можете да запишете изпълняемия (.exe) файл на флашката си и да го използвате на заразения компютър – програмката ще открие и обезвреди rootkit нашествениците.

FileAssassin

Дори без непременно да деинсталирате цялостно програмите, изтриването на някои файлове също може да се окаже нелека задача – особено ако става въпрос за заразена система. Това важи с особена сила за Windows системата, която може да ви каже, че до дадения файл няма достъп или че друга програма го използва в момента – с други думи, че няма как да го разкарате.

Програмката FileAssassin ви позволява да игнорирате тези пречки и да изтриете на секундата всеки файл, който пожелаете. Разбира се, добре е да сте стопроцентово сигурни, че искате тези файлове да изчезнат, защото след това наистина няма връщане назад.

Когато избирате версия за сваляне, уверете се, че сте намерили портативната, която е най-долу в списъка с даунлоудите.

Eraser Portable

Понякога проблемът не в изтриването на файловете, а в това да се уверите, че даден файл е наистина, ама наистина изтрит. Т.е. ако трябва да заличите без следа поверителни служебни или лични документи, снимки, папки и т.н., най-добре използвайте Eraser – приложение, което гарантирано изтрива с презапис файлове и директории, съхранявани на стандартни механични хард дискове. Eraser може да се използва за презапис и на цялото празно пространство на диска, така че да ви гарантира, че всичко, което сте трили в миналото, също наистина е изчезнало.

Revo Uninstaller Portable

 

 

Дори с портативната версия на Revo Uninstaller деинсталацията на много програми е съвсем лесна.

Както сме подчертавали неведнъж, един от най-простите начини да ускорите „затлачен“ компютър е да премахнете програмите, които не ви трябват. От това има поне две важни ползи: осигурявате си повече пространство на хард диска, което ускорява работата на машината, и намалявате броя на приложенията, които стартират при зареждането на системата, което скъсява времето за първоначален старт.

Програмите могат да се деинсталират и ръчно, но това става бавно, а и не гарантира пълно премахване на остатъчните файлове и записи в регистъра. Едно портативно копие на Revo Uninstaller обаче ви дава възможността да деинсталирате бързо и да чистите без остатък каквото поискате.

Autoruns Portable

Друг добре известен факт е, че една от главните причини за забавената работа на старите РС-та е постепенното натрупване на програми и сервизи, които стартират автоматично с включването на компютъра. Autoruns е мощно приложение от компанията Sysinternals, което ви показва всеки един процес, стартиран заедно с компютъра, а също и други обичайни причини за неприятности, като инструментални ленти за браузъри и shell разширения. Премахването на процесите от startup листата става изключително просто – с отметка в съответната кутийка.

KeePass Portable

В миналите броеве на PC World неведнъж сме ви препоръчвали пазителя на пароли KeePass, а добра идея е да имате инсталацията на програмката и базата данни с паролите също и на флашка. Така винаги ще разполагате със средство за достъп до всичките си онлайн акаунти, без значение какъв компютър използвате. В същото време няма защо да се опасявате от кражба на самоличността дори ако загубите флашката си, защото KeePass базата е шифрована и изисква главната парола, която знаете единствено вие. Все пак добре е да избягвате да се логвате през потенциално инфектирани компютри.

Другата USB флашка: SystemRescueCD

 

 

SystemRescueCD е отличен избор за проблемни компютри.

Ако искате да сте наистина готови за всякакви РС бедствия, можете да направите още една стъпка отвъд създаването на флашка с програмки за спешни случаи. Ако си приготвите втора флашка с „жива“ инсталация на SystemRescueCD, ще бъдете готови даже за ситуация, в която операционната ви система е в толкова лошо състояние, че дори не може да се зареди.

SystemRescueCD е безплатна „live“ операционна система, т.е. такава, която не изисква да я инсталирате на хард диска. Просто сложете USB флашката със SystemRescueCD в някой от портовете на проблемния компютър, рестартирайте системата и я оставете да зареди от флашката. Linux базираната операционна система е екипирана с достатъчно софтуер, който можете да използвате, за да получите достъп до хард дисковете си и да направите резервни копия на информацията в тях. На разположение са и други полезни инструменти – на практика всичко необходимо да поправите или възстановите по-голямата част от операционната си система. Създателите на SystemRescueCD са били така любезни да напишат и подробна инструкция от типа „стъпка по стъпка“ за това как се използва техният продукт.

17 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Първа помощ"
КОМЕНТАРИ ОТ  
253464635
10:03, 19 септември 2017
helinlin20170920 [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] helinlin20170920
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да превърнем флашката в портативен комплект за РС оцеляване?"    

абонамент за бюлетина