Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Скоро може да се появи графичен редактор с гласово и жестово управление

Необичaен проект, наречен PixelTone, има за цел създаването на максимално прост за управление графичен редактор, освободен от безбройните менюта и подменюта с настройки, филтри и ефекти, но в същото време обезпечен и с внушителната функционалност на класните софтуерни продукти от този тип.

18 февруари 2013
6450 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения

Редактирането на снимки понякога може да бъде сериозно предизвикателство дори за опитни потребители, особено, когато се прави през неголемите екрани на цифровите фотоапарати или смартфоните – практика, която съвсем не е рядка напоследък. За да улеснят този процес, група изследователи от Мичиганския университет и развойното подразделение Adobe Research на известния разработчик на Photoshop са започнали работа по необичаен проект, наречен PixelTone.

PixelTone photo editing with voice and jestures

Идеята на въпросния проект е да се създаде максимално прост за управление графичен редактор, освободен от безбройните менюта и подменюта с настройки, филтри и ефекти, но в същото време обезпечен и с внушителната функционалност на класните софтуерни продукти от този тип. За да комбинират тези дв основни качества, разработчиците решили да приложат технологията за разпознаване на жестове, глас и реч. Т.е., както отбелязва един от разработчиците,  по същество софтуерният инструмент поддържа както гласово управление, така и жестово. А не по-малко важно е, че изследователите не просто са започнали разработката на въпросния продукт, а вече са прехвърлили концептуалната фаза и са направили действащ, пригоден за таблети прототип на такъв графичен редактор, чиято работа можете да оцените и на краткото видео по-долу.

Изборът на нужния в даден момент инструмент за редактиране става с помощта на гласова команда, а отделнмўе му параметри при нужда се задават с жестове. От клипчето остава впечатление, че редактирането на снимки наистина става доста лесно.

Създателите на PixelTone обещават да направят голяма презентация на своя проект съвсем скоро – по време на предстоящата специализирана конференция HCI International. Въпреки напредналата фаза на разработка обаче, засега все още не е обявена дата за евентуалната поява на PixelTone и като комерсиален продукт. 

5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Полезни програми"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Скоро може да се появи графичен редактор с гласово и жестово управление"    

абонамент за бюлетина