Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

IBM отбеляза 20-та поредна година патентно лидерство

IBM оглавява американския патентен списък за 20-та поредна година с нов рекорд в броя на изобретенията – 6 478 през 2012 г. Според компанията, патентованите иновации ще спомогнат за сериозно развитие в сферата на компютърните технологии и ще поставят основните на т.нар. нова ера на когнитивни системи.

17 януари 2013
7058 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения

Това, че IBM оглавява американския списък на компании с най-голям брой регистрирани патенти за иновации вече не е новина, защото е неизменен факт от години. Заслужава отбелязване обаче фактът, че тези години са вече 20 поредни, а това определено е повод за хвалба още повече, че поредната година с патентно лидерство на "Голямата синя" идва и с пореден рекорд – през миналата година компанията е получила общо 6 478 патента.

20th IBM patent leadership

Източник: IFI CLAIMS Patent Services 

Тези патенти ще доведат до значителен напредък ключови сфери като анализи, Big Data, виртуална сигурност, облачни технологии, мобилни и социални мрежи, софтуерно базирани среди, отбелязват IBM. Предвидени са и иновационни решения за бизнеса, като те ще засегнат продажбите на дребно, банкирането, здравеопазването и транспорта. Според компанията, патентованите иновации ще спомогнат и за сериозно развитие в сферата на компютърните технологии, и начина, по който компаниите интегрират технологии в днешната Smarter Planet действителност, което да постави основите за т.нар. нова ера на когнитивни системи (вж. видеото по-долу).

"Гордеем се с новия еталон на технологична и научна креативност, който произлиза от дългогодишната отдаденост на IBM към проучванията и развитието.", коментира изпълнителният директор на IBM Джини Ромети. "Патентният ни рекорд от 2012 г. и двете десетилетия лидерство на пазара са дело на хиляди брилянтни учени в IBM – те са живите въплъщения на нашата преданост към иновациите, които имат значение за нашите клиенти, нашата компания и за света."

20th IBM patent leadership

Рекордното постижение на IBM през 2012 г. е реализирано благодарение на повече от 8 000 учени, базирани в 46 американски щата и 35 страни. Учените от IBM, които се намират извън САЩ, са допринесли за близо 30% от патентовата база през 2012 г., разказват още от компанията.

От 1993 до 2012 г. IBM е получила близо 67 000 американски патента, като броят на получени патенти на IBM за 2012 г. надвишава общия брой патенти на марките Accenture, Amazon, Apple, EMC, HP, Intel, Oracle/SUN и Symantec. Както може да се види и на диаграмата, последните 5 години неизменно бележат и рекорден ръст в броя на регистрираните иновации.

20th IBM patent leadership

Сред патентованите изобретения има например уникална система за отговори, при която компютърът приема въпрос, зададен на обикновен език и след анализ връща отговор. Също така присъства иновация, която да доближи работата на компютъра до естествените процеси в мозъка. Друг патент е насочен към начина, по който лекарите взаимодействат с базите данни, което ще улесни достъпа до информация и диагностицирането на пациентите. Още примери за патентованите иновации в рекордната серия за 2012 г. на IBM може да откриете на официалния сайт на IBM Research , а кратко обобщение на някои от най-важните патентни постижения на фирмата през последните две десетилетия можете да видите в заключителната инфографика. 

20th IBM patent leadership

5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"IBM отбеляза 20-та поредна година патентно лидерство"    

абонамент за бюлетина