Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Ubuntu започва настъпление и при смартфоните

Телефонната версия на операционната система с отворен код Ubuntu беше официално обявена, но първите смартфон апарати с нея ще бъдат на пазара след около година.

03 януари 2013
14115 прочитания
49 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 2

Чакането изглежда си заслужаваше. След загадъчното низходящо отброяване в самото начало на новата година, вчера вечерта то завърши с анонса на първата версия на операционната система с отворен код Ubuntu, предназначена за смартфони.

Официалното оповестяване на въпросна мобилна платформа беше до голяма степен очаквано, макар и може би не толкова рано. От друга страна, думата "рано" в случая може би не е съвсем подходяща, като се има предвид, че пазарът на мобилни операционни системи е доволно наситен. Наистина, той се доминира безапелационно от отворената платформа Android на Google, но ролята на iOS, BlackBerry и Windows Phone също не е за пренебрегване. Да не говорим, че в съвсем близко бъдеще конкуренцията в този пазарен сегмент ще се засили и с появата на още участници като Jolla Sailfish, HP Open webOS, Mozilla Firefox, а може би и други.

Е, сега Ubuntu, която безспорно е една от най-популярните open source базирани потребителски дистрибуции на Linux, вече също е готова да се включи в битката на операционните системи за смартфони.

Ubuntu Phone


Главните предимства на Ubuntu Phone

Софтуерните разработчици вероятно ще приветстват факта, че телефонната Ubuntu ОС използва същите драйвери, каквито ползват и Android-апаратите. Освен това, според официалната информация от Canonical, Ubuntu Phone ще работи добре и на не особено мощни от хардуерна гледна точка апарати, тъй като новата мобилна платформа избягва Java, предпочитайки HTML 5 и собствен код.

Подобно на много съвременни софтуерни компании, разработчиците на смартфонната Ubuntu залагат основно на HTML5-приложенията, които могат лесно да се портират от други мобилни платформи. Ubuntu Phone обаче не се ограничава само до поддръжката на HTML5. За работа с по-ресурсоемки приложения и игри, телефонната Ubuntu предлага възможности за разработка на C/C++ код, както и такива за пълноценно използване на OpenGL.. Всъщност от Canonical подчертават, че РС версията на Ubuntu и тази за смартфони по същество са едни и същи, така че всяко оригинално приложение по принцип може да работи и в двете версии, макар и под различен интерфейс. За съжаление, на този етап компанията не споменава нищо относно евентуална поддръжка на стотиците хиляди Android-приложения.

Ubuntu Phone


От гледна точка на интерфейса нещата също изглеждат на ниво. В управлението на смартфоните с Ubuntu активно ще се използват жестове. Характерното тук е, че "виртуални плъзгачи" има и по четирите ръба на екрана, така че навигацията в Мрежата и в рамките на самата ОС е улеснена значително.

Специфики и потенциални препъни-камъни

На този етап като ахилесова пета на новата мобилна платформа се очертава екосистемата. Първоначално новата мобилна ОС ще излезе на пазара само с пет вградени приложения, четири от които са Facebook, Google Maps, Gmail и Spotify. Затова може би най-големият проблем за разработчиците на Ubuntu ще е да убедят потребителите, че си заслужава да заложат именно на новата ОС вместо на по-развитите платформи като Android, iOS или Windows Phone.

От друга страна, както може да се види и в 22-минутния официален видео анонс на плановете за развитие на Ubuntu през 2013-а, през тази година Canonical тепърва ще работи усилено по развитието на смартфонната версия на платформата.


Така например още към средата на януари разработчиците обещават да има и Ubuntu издания специално за Nexus апаратите, които желаещите ще могат да инсталират на устройствата си самостоятелно (макар и по всяка вероятност под формата на бета версия и на собствен риск). Разбира се, идеята е в близко бъдеще новата мобилна платформа да стане достъпна и за други разблокирани устройства.

Но нека да се върнем на това, което се знае със сигурност от официалната информация на Canonical.


Продължава на следващата страница

49 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ubuntu започва настъпление и при смартфоните"    

абонамент за бюлетина