Най-впечатляващите снимки на Марс

12 август 2012
13120 прочитания
0 коментара
121 одобрения
6 неодобрения
Страница 1 от 3

С приземяването на роувъра Curiosity на Марс, НАСА отново върнаха светлините на прожекторите върху Червената планета. Основните задачи на Curiosity в следващите дни и месеци ще са да определи дали наистина Марс е бил дом на живи същества, а също така да определи ролята на водата на планетата, същевременно изучавайки климата и геологията. Вече получихме първата черно-бяла снимка с висока резолюция от роувъра, както и първата цветна (можете да ги видите по-долу), но снимковия материал на човечеството от Червената планета далеч не се изчерпва с тях. Затова затегнете коланите и се пригответе за най-впечатляващите снимки на Марс.
Залез на Марс

На 19-ти май 2005-та година, роувъра Spirit улови зашеметяващата гледка на слънцето залязващо под ръба на кратера Гусев. Панорамата е направена на 489-тата вечер на роувъра на марсианската повърхност.Движение на марсианските пясъци

При настъпването на пролетта в северното полукълбо на Марс, пясъчните дюни в близост до полюса (както е на снимката по-долу), започват да се размразяват. Въглеродния двуокис и леда, всъщност директно се издигат в тънката атмосфера като газ. Размразяващия процес настъпва първо на местата, където леда е по-тънък, по този начин разкривайки пясък, чиято тъмнина попива слънчевата светлина и така ускорява разтопяването. Целият този процес често води и до експлоадирането на пясъчни струи през по-тънкия лед.


121 одобрения
6 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
КОМЕНТАРИ
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Най-впечатляващите снимки на Марс"    

ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ

IPT – Intellectual Products & Technologies


Курс Програмиране с JAVA 8. Ново, 30-о издание от 4 април 2015. Промоционална цена 235 лв на модул.

Повече от: http://www.iproduct.org

абонамент за бюлетина
връзка с нас