Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Завърши околосветското пътешествие на първия в света соларен катер

Най-големият в света катер, който се движи изключително със захранване от слънчева енергия, PlanetSolar отбеляза поредната точка в полза на соларните панели като източник на захранване за превозни средства – в този случай и за плавателните съдове.

08 май 2012
9922 прочитания
30 одобрения
1 неодобрение

Опитите за създаване на задвижвани със слънчева енергия превозни средства датират от години, а през 2010 г. беше създаден и най-големия в света катер, който се движи изключително със захранване от Слънцето. Плавателният съд, кръстен PlanetSolar по името на създалата го компания и известен също като MS Tûranor, миналата година беше изпратен в околосветско пътешествие. А сега неговите създатели докладват за успешния завършек на мисията, която е имала за цел да докаже, че възобновяемата слънчева енергия е напълно способна да задвижва и презокеански транспортни средства.

Соларният катер PlanetSolar MS Tûranor

Според отчета на мисията, в пътуването си соларният катер се придържал близо до екватора с цел да събира достатъчно слънчева енергия. Така PlanetSolar прекосил Атлантическия океан, Панамския канал, Тихия океан, Индийския океан, Суецкия канал и накрая Средиземно море, като се върнал в изходния си пункт – Монако (можете да видите акостирането на първото клипче по-долу).


Както споменахме PlanetSolar MS Tûranor не е интересен само с постижението си и факта, че е първия в света кораб, захранван от слънчеви панели, но и с това, че е най-голямото превозно средство, използващо възобновяем източник на енергия: дължината на апарата е 31 метра, широчината 15 метра, а теглото – 95 тона. За задвижването на цялото това нещо на корпуса на катера са разположени 38 хиляди соларни елемента от производителя SunPower, според когото ефективността на всяка клетка е поне 22% - най-ефективното до момента на създаването на катера комерсиално достъпно превъплъщение на технологията. Във всеки случай, доставянята от соларните панели енергия била достатъчна за да му гарантира максимална скорост от около 27 км/ч, а също място и мощност за превозването на около 50 пътници и багажа им.


Успешно завършеното околосветско пътешествие вдъхва оптимизъм на създателите и спонсорите на PlanetSolar MS Tûranor, които си представят бъдещето му в най-различни форми и модификации – от изследователски съдове до разкошни частни яхти.Според тях "всичко е възможно". 

30 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
stan_posta
12:13, 09 май 2012
Изключително безсмислено, безперспективно, неефективно. Кому е нужно това ? Защо се отклонява вниманието на обществото от много по-важни, жизнено важни въпроси ? Това е "жълтата новина" на инженерните науки. "Новини от света на богатите". Напълно безперспективно. Дори и при 22% КПД, което е съмнително, 225 кв.м панели ще дадат 50 KW мощност. И то само на екватора, само през деня, само в хубаво време. Как ще се задвижи 31 метров съд с двигател 70 к.с ? Това е опасно за морския трафик, това е напълно незаконно според морското право. Такъв съд с такова захранване не е в състояние да маневрира ! Той създава непосредствена и огромна опасност за морския трафик. Никога никой няма да му разреши да превозва пътници или каквото и да било. Въобще да се появява по морските трасета, освен ако не го съпровожда катер с мигаща червена светлина, само в светлото време на денонощието, само през лятото и при добра метеопрогноза ! Та той няма да оцелее при първата най-слаба буря !
1
одобрения: -1
A-z
13:26, 09 май 2012
Все трябва да се започне от някъде...
2
одобрения: 0
JollyRoger
14:57, 09 май 2012
stan_posta, горе-долу по същия начин са се изказвали преди около 200 години и за парния локомотив, като дори е имало инициатива да го забранят със закон, щото развивал нечуваната дотогава скорост от над 50 км/ч и можел да бъде безкарйно опасен за хората, които се возят на влака А сега има влакове (не в БДЖ естествено), които карат и с 300 км/ч ... А ако това със слънчевите батерии беше толкова "безсмислено, безперспективно, неефективно", колкото смяташ, дали ония с милиардите щяха да инвестират голяма част от тях в нещо такова? Съмнявам се, че са чак такива идиоти ....
3
одобрения: 2
Keep smiling
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Завърши околосветското пътешествие на първия в света соларен катер"    

абонамент за бюлетина