Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Последно отброяване преди старта на AMD Trinity и Piledriver

Опит за обобщение на известните до момента технически характеристики и подробности за очакваните скоро хибридни процесори от следващо поколение на AMD.

04 май 2012
9202 прочитания
46 одобрения
1 неодобрение
Страница 1 от 2

Ако трябва да навлезем малко в терминологията на неумолимо наближаващото Европейско първенство по футбол, след началния удар с официалния дебют на Intel Ivy Bridge процесорите, топката отново е в полето на AMD. И въпреки, че AMD официално отказва да участва в каквито и да било съревнования с Intel, ходът на компанията от Сънивейл и особено нейното ново поколение хибридни процесори (APU) се очакват с още по-голям интерес именно поради факта, че Intel направи доста голяма крачка напред по отношение на графичната производителност в Ivy Bridge чиповете. До отговора на AMD на процесорния фронт обаче не остава много време – около десетина дни, според някои от последните информационни утечки. С други думи, време е да се опитаме да обобщим известното до момента, за да видим какво можем да очакваме.

AMD Trinity APU

За новите APU процесори на AMD, известни като Trinity немалко подробности изтекоха още в началото на годината, малко след като компанията направи и някои впечатляващи демонстрации по време на изложението CES 2012, но наскоро онлайн изданието VR-Zone е успяло да се добере и до малко повече фирмени слайдове, които могат да ни помогнат в тази задача. Едно от първите неща, които правят впечатление е това, че в AMD са успели не само да подобрят производителността, но и съществено да намалят енергопотреблението – поне в мобилните чипове Trinity, които се делят на 17, 25 и 35-ватови модели, докато някои от Llano процесорите консумират и до 45 W (настолните Trinity процесори както и досега са с рейтинги 65 W или 100W).

AMD Trinity APU

Но нека първо да хвърлим по-общ поглед към очакваните подобрения. Новите процесори на AMD ще използват един или два модула Piledriver (усъвършенстваната версия на архитектурата Bulldozer), като всеки модул включва два блока за операции с цели числа и по един блок за изчисления с плаваща запетая. Освен това чиповете ще съдържат обновен двуканален контролер за паметта с поддръжка на DDR3-1866 MHz (или 1600 MHz при чиповете за ноутбуци), както и графично ядро с до 384 потокови процесора (в зависимост от конкретния APU модел) с архитектура VLIW4.

AMD Trinity APU

В Trinity процесорите подобрения има и в хардуерния видео декодер, който е с понижено енергопотребление и поддържа възпроизвеждане на картината на до три екрана едновременно. Иначе Trinity чиповете, както и сегашните Llano се произвеждат по 32-нанометров процес на линиите на GlobalFoundries. Площта на кристала е 246 кв. мм (срещу 228 кв. мм при Llano), а борят на транзисторите е 1303 млн. (срещу 1450 млн. в Llano). Намаленият брой транзистори се е отразил добре на електро консумацията в режим на изчакване, която вече е само 1,08 W. Естествено, очаква се това да повлияе благотворно и на времето за автономна работа на лаптопите.

AMD Trinity APU

Разбира се, очакват се и съществени подобрения по отношение на производителността. Ако се съди от изтеклите в Мрежата слайдове, мобилните Trinity чипове ще осигурят около 29% по-голямо бързодействие в CPU задачите, а настолните – към 26% повече изчислителна производителност спрямо аналогичните Llano модели.

Продължава на следващата страница

46 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Процесори"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Последно отброяване преди старта на AMD Trinity и Piledriver"    

абонамент за бюлетина