Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Цветните документи предават по-добре посланията, потвърди Xerox

В ново проучване за въздействието на цветовете, проведено от Xerox, 69% от хората споделят, че новите идеи достигат по-лесно до тях, когато са представени в цвят, 79% - че по-лесно откриват информацията в цветни документи, а правилното използване на цветовата символика може да увеличи ефекта и от бизнес документите.

04 май 2012
5669 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения

В ново проучване за въздействието на цветовете, проведено от Xerox, 69% от участвалите хора споделят, че новите идеи достигат по-лесно до тях, когато са представени в цвят. За 76% от анкетираните пък информацията е по-лесна за откриване при наличието на цветове, информират от българското подразделение на корпорацията.

В Xerox смятат, че цветовете са не по-малко важни и за бизнеса, тъй като могат също да подпомогнат компаниите в открояването от конкуренцията и повишаване на продажбите. За търсачката Bing например изборът на правилен цвят носи милиони долари приходи – по-точно 80 милиона долара, разказват още от Xerox. Изследователският екип на Microsoft установява, че синият цвят привлича най-много вниманието на хората. Компанията тества въздействието на няколко нюанса на синьото върху различни групи хора и стига до извода, че доскорошното бледо синьо на Bing не осигурява така важното доверие в търсачката. В резултат на това, Bing взимат решение да сменят нюанса с нов, който се доближава до синьото, което използват Google. След обработване на информация от обратната връзка с потребителите, е изчислено че синьото на Bing би могло да генерира рекламни приходи, възлизащи на 80 - 90 милиона долара.

Xerox Colors

Спроед Xerox, бизнесът би могъл да привлече читателите и да направи добро първо впечатление с послания, които се открояват на фона на маркетинговия шум, като създаде цветова хармония в своя дизайн на документи. Материали с интелигентно, стратегическо приложение на цветовете гарантират, че комуникацията е създадена максимално добре и ще се отрази благоприятно на продуктивността и продажбите на търговските компаниите, твърдят още от компанията. В заключение от Xerox предлагат и любопитно резюме на основната символика от експерта в областта на психологията на цветовете Джил Мортон, с която бизнес документите могат да носят подходящ "емоционален заряд" и да увеличат положителните реакции на потенциалната аудитория. Предоставяме я на вашето внимание без редакции и съкращения:

1. Разбиране на основното правило при всички цветове – тъмните изразяват професионализъм и надеждност; ярките тонове са младежки и енергизиращи; светлите са успокояващи и деликатни, приглушените - изтънчени и хладнокръвни.

2. Цветовете въздействат по различен начин на всяко поколение – като лилавия цвят, например. По-зрелите хора гледат на лилавото като мистериозен и магически цвят, просто защото е оттенък, който рядко се среща в природата. По-младите автоматично свързват цвета с лилавия динозавър Барни.

3. Ярките цветове като жълтото отразяват повече светлина и са идеални за привличане на вниманието при промоция с листовки или документи със спешни задължения. Комбинацията от цветове, която привлича най-голямо внимание е жълтото и черно. Синьо и сиво са маркиращи цветове и са подходящи за употреба на документи, които дават сведения за годишна благотворителна кампания или писма на признателност към клиенти.

4. За да постигнете добър резултат, за дизайна на повечето документи са ви необходими не повече от два-три цвята - в най-добрия вариант, използвайте три. Повече от 4 цвята предизвикват визуален безпорядък у читателя, което води до объркване и разфокусиране.

5. За да бъде четлив, контрастът между фонът и текстовата част в документа трябва да бъде силен. Жълт текст на бял фон е пример за липса на контраст, тъй като и двата цвята са много светли и комбинирането им би напрегнало зрението на читателя. Тъмно-виолетов текст на светъл фон е подходящ пример за добър контраст, който ще осигури безпроблемно четене. 

5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Цветните документи предават по-добре посланията, потвърди Xerox"    

абонамент за бюлетина