Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Какви Wi-Fi мрежи използват популярните джаджи?

26 април 2012
17880 прочитания
30 одобрения
6 неодобрения
Страница 1 от 3

 Когато става въпрос за безжичните мрежови изисквания на определено устройство, информацията почти винаги се оказва недостатъчна. Дори да прегледате техническите спецификации на една джаджа, на нея обикновено ще пише "Wi-Fi supported", но нищо повече. Дали устройството поддържа 802.11n? Може ли да се свързва към 2.4 GHz радио честотата, но и към по-сигурната 5 GHz? Може ли да се свързва към криптирани безжични мрежи? И защо болшинството от тези устройства изискват Wi-Fi, след като подобно на смартфоните някои поддържат също 3G/4G, Bluetooth и USB? Отговорите на тези въпроси ще научите след малко.

Нека започнем отзад напред. Защо при 3G/4G, Bluetooth и USB свързаност, изобщо е нужно Wi-Fi? Защото никоя от тези технологии не може да предостави скоростите на 802.11n Wi-Fi мрежа, нито разполагате с детайлен контрол над тези други методи за свързване, какъвто имате при безжичната мрежа у дома. Освен това, ако не сте с неограничен план за 3G Интернет, то със сигурност ще искате да имате Wi-Fi.

Избор на правилен рутер
Wi-Fi рутера е в центъра на домашната безжична мрежа. Рутерите свързват устройствата по един от следните три начина: безжично при 2.4 GHz връзка, безжично при 5 GHz връзка или жично, посредством Ethernet кабел закачен към един от LAN портовете на рутера. Всеки от трите метода има своите плюсове и минуси. Жичното Ethernet свързване е предпочитано решение за непортативни неща, като NAS (Network-Attached Storage) устройства, домашни медийни сървъри, гейминг конзоли и прочее. 2.4 GHz е най-често използваният безжичен метод, като всяко безжично устройство може да се свързва към 2.4 GHz честота. Предоставя доста добра дистанция за разпръскване на сигнала, но пък е силно натоварен радио спектър, тъй като го използват страшно много устройства. 5 GHz не е толкова натоварен и предоставя значително по-високи скорости, но не може да разпръсква сигнала на разстоянията, които достига 2.4 GHz.

С домашна мрежа, можете да контролирате кои джаджи към коя връзка да се свързват. А двучестотните (dual-band) безжични рутери, като Cisco Linksys E3200, Netgear's N750 или Asante SmartHub Smart Dual Band Wireless-N Router (AWRT-600N) могат да оперират както на 2.4 GHz, така и на 5 GHz. Тези рутери са идеални при наситена употреба на джаджи, защото можете да използвате устройства, като смартфони и таблети за сърфиране на 2.4 GHz, а 5 GHz да оставите за по-лакомите откъм трафик дейности, като стриймване на музика и видео, а също и гейминг.

Разбира се, много от домашните потребители нямат 802.11n-способен рутер. 802.11g стандарта е по-разпространен, но ако си купувате нов рутер, той със сигурност ще поддържа 802.11n. Голяма част от устройствата, които поддържат 802.11n могат да се свързват и към по-старите рутери, но ако например, искате с таблет да стриймвате видео от DLNA (Digital Living Network Alliance) домашен сървър, то безпроблемно ще се справи единствено 802.11n стандарта (в случая трябва да сте сигурни, че таблета, който сте избрали поддържа 5 GHz честота).

На следващите страници сме направили селекция от най-популярните Wi-Fi джаджи и вида безжична свързаност, който поддържат, за да извлечете максималната производителност от тях. Някои от тези устройства поддържат допълнителни мрежови функции, като Wi-Fi Direct (позволява на Wi-Fi джаджи да се свързват едни с други) или Wi-Fi Protected Setup (WPS) за по-лесно свързване към рутер (единствено с PIN номер или натискането на един бутон):

30 одобрения
6 неодобрения
Още от рубрика "Джаджи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
vs24000
17:33, 27 април 2012
Тъй като електронните четци са насочени към пасивната активност, те.... - много добре казано. Харесва ми.
1
одобрения: 0
eolbg
15:56, 29 април 2012
мда и са направени от дървен камък в миналото та да могат да се ползват в бъдещето
2
одобрения: -1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какви Wi-Fi мрежи използват популярните джаджи?"    

абонамент за бюлетина