Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Ултрабук със сензорен екран е като хибрид между хладилник и тостер, смятат в Apple

Според изпълнителния директор на Apple подобни съчетания водят до компромиси, които в крайна сметка няма да удовлетворят никого.

26 април 2012
6400 прочитания
11 одобрения
6 неодобрения

Въпреки, че ultrabook концепцията формално беше въведена от Intel преди малко по-малко от година, фактическият родоначалник на този тип устройства е компанията Apple със своя MacBook Air от второ поколение, на който се гледа като на еталон в ултратънкия клас от пускането на модела през 2010-а досега. А като доайен в този сегмент Apple има морално основание за критики към конкурентите си, последните от които са в градината на Intel и, по-точно, на нейните предложения за дизайн на ултрабук със сензорен екран.

Intel Ultrabook with touch screen

Според изпълнителния директор на Apple Тим Кук (Tim Cook), цитиран от онлайн изданието Electronista, в Apple нямат никакви намерения да предлагат подобни комбинации. Всъщност мениджърът е доста скептичен по отношение на този тип дизайнерски решения, които, според него, водят до множество компромиси, които в крайна сметка не удовлетворяват никого. По неговите думи, по принцип "не е проблем да се съчетаят тостер и хладилник, но крайният резултат едва ли ще хареса на потребителите".

Кук се аргументира с някои наблюдения върху пазара. Пълнофункционалните таблети от рода на iPad напоследък стават все по-популярни заради широката си сфера на приложение: от развлеченията до образованието, корпоративните приложения и т.н. Таблетите се превръщат в универсален инструмент и заради множеството странични приложения с множество функции, които потребителят подбира сам според собствените си потребности и предпочитания. Ако обаче потребителите се насочват към ултратънки и леки лаптопи от рода на MacBook Air, то значи потребностите им са по-различни и се удовлетворяват именно от ноутбук, а не от таблет, обяснява специалистът. Опитите за обединяване между двете неизбежно ще са свързани с някакви компромиси (било като функционалност на някое от двете базови устройства, било като крайна цена), а съвсем не е сигурно, че потребителите ще се съгласят да ги направят, смята той.

Важно е да се отбележи, че преди време в Apple изглежда също са обмисляли подобни комбинации. Преди пускането на новото поколение MacBook Air обаче компанията проучила сериозно въпроса за използването на сензорните интерфейси в РС техниката и резултатът се оказал "неудовлетворителен". Основният проблем бил във факта, че при работа с компютри със сензорен дисплей, взаимодействието с интерфейса изисква ръката да се държи без опора, което е неудобно и бързо води до умора, разказват от Apple.

Тук е мястото да припомним, че неотдавна подобно проучване относно ергономията на сензорните устройства направиха и колегите от InfoWorld, които са стигнали до доста сходни изводи

11 одобрения
6 неодобрения
Още от рубрика "Мобилни компютри"
КОМЕНТАРИ ОТ  
kvt
22:53, 26 април 2012
Айде де, просто е по-сладко да се продават едновременно и iPad и MacBook Air.
1
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ултрабук със сензорен екран е като хибрид между хладилник и тостер, смятат в Apple"    

абонамент за бюлетина