Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Intel Ivy Bridge процесорите бяха представени официално

Първоначално на пазара трябва да се появят 13 модела 4-ядрени Intel Ivy Bridge процесори със стандартно енергопотребление, влизащи в линиите Core i5 и Core i7. Двуядрени и енергоикономични чипове от новото поколение ще има по-късно през пролетта, а първите готови РС системи с Ivy Bridge трябва да се появят още до края на април.

24 април 2012
9979 прочитания
37 одобрения
3 неодобрения

Както се очакваше, вчера привечер българско време Intel обяви официално пристигането на своите процесори Core от трето поколение, известни като Ivy Bridge и първите CPU чипове, произвеждани по 22-нанометров технологичен процес. За повечето от характеристиките на Intel Ivy Bridge вече е ставало дума, но все пак ви предлагаме кратко обобщително резюме на техните най-важни качества, плюс малко нови детайли относно наличностите.

Intel Ivy Bridge CPU

Освен на намаляването на размера на микроелементите, подобрените характеристики на Ivy Bridge се дължат и на някои нововъведения в дизайна им. Едно такова идва например с т.нар. 3D (или Tri-Gate) транзистори, които позволяват допълнително увеличаване на броя на транзисторите в чипа и съответно – повишаване на производителността. Сред другите нововъведения в новото поколение процесори са обновените изчислителни ядра, разширени AVX и AES-NI инструкции, второто поколение на технологията за динамичен овърклок Turbo Boost,  подобрено вградено графично ядро, поддържащо DirectX 11, и др.. Очаква се, взети заедно, споменатите нововъведения да повишат съществено производителността на процесорите, като запазят досегашното ниво на енергоефективността и работните честоти.

Intel Ivy Bridge CPU

Всички компоненти на Intel Ivy Bridge са изградени на един силициев кристал. Стандартният чип от новото поколение има четири изчислителни ядра с по 256 КВ кеш памет от второ ниво за всяко от тях, 8 МВ обща кеш памет, двуканален контролер за памет от тип DDR3 и графично ядро. Новите процесори поддържат интерфейса PCI-Express 3.0 с 16 линии за нуждите на графичната подсистема (с възможни комбинации x16, x8/x8 и x8/x4/x4)). Връзката с чипсетите на дънните платки се осъществява посредством DMI шина с пропускателна способност 20 Gb/s.

Intel Ivy Bridge CPU platform

Според официалната информация от Intel, първоначално на пазара трябва да се появят 13 модела Ivy Bridge процесори, влизащи в линиите Core i5 и Core i7. Всички те са 4-ядрени решения със стандартни нива на енергопотреблението, като по-късно през тази пролет се очаква също дебют на двуядрени процесори и енергоефективни модели.

Най-мощният засега процесор от новото поколение е моделът Core i7-3770K, който е с фабрична работна честота от 3,5 GHz (повишаема до 3,9 GHz с Turbo Boost), разблокиран множител за овърклок и цена (на едро) от $313. Най-евтиният от новите настолни CPU чипове (с цена $174) пък е моделът Core i5-3450, който работи на честота 3,1 GHz (3,5GHz с Turbo Boost).

За ноутбук сегмента са предназначени моделите Core i7-3920XM (2,9/3,8 GHz), Core i7-3820QM (2,7/3,7 GHz), Core i7-3720QM (2,6/3,6 GHz), Core i7-3615QM (2,3/3,3 GHz и максимална честота на графичното ядро 1200 MHz), Core i7-3615QM (2,3/3,3 GHz и 1100 МHz за видеоядрото) и Core i7-3612QM (2,1/3,1 GHz).

Спроед Intel, първите готови компютърни системи на базата на новите Ivy Bridge процесори ще бъдат на пазара още до края на текущия месец.

Очаквайте скоро подробно ревю и тестове на един от първите Intel Ivy Bridge процесори у нас. 

37 одобрения
3 неодобрения
Още от рубрика "Процесори"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Intel Ivy Bridge процесорите бяха представени официално"    

абонамент за бюлетина