Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

България с участие в голям международен проект в сферата на технологиите

Проектът FORSEE ще създава регионална мрежа за сътрудничество в сферата на технологиите, а от наша страна най-дейно участие в него ще вземат БАСКОМ и Министерството на образованието.

24 април 2012
5412 прочитания
4 одобрения
0 неодобрения

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) на Република България ще вземат участие в голям международен проект за сближаване на регионалните политики в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) с тези на развитите страни – членки на ЕС в тази област. Проектът се нарича FORSEE - Regional ICT Foresight exercise for Southeast European countries (Регионално Форсайт упражнение в сферата на ИКТ за страните от Югоизточна Европа) и е финансиран по Оперативната програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007 - 2013" (South East Europe Transnational Cooperation Programme) на ЕС. В проекта участват 12 организации от седем държави: България, Гърция, Румъния, Австрия, Словения, Сърбия и Унгария.

FORSEE project

Според официалната информация, проектът FORSEE, който ще продължи до декември 2013 г., има за цел да популяризира т.нар. "Форсайт" методи и културата при изготвянето на политики в дадена област в региона, спомагайки по този начин за ускоряване на икономическия растеж в участващите страни и за тяхната по-висока готовност за предизвикателствата на глобализиращата се икономика. Ще бъдат осъществени поредица от пилотни упражнения, при които на практика ще се прилагат прогнозни подходи и методи със специалисти и експерти от сферата на ИКТ, при които основната цел е да се очертае от една страна сегашното състояние на сектора в национален план и възможните сценарии за неговото развитие при различни модели на политики в сектора. Този тип прогнозни упражнения ще се приложат във всички страни, участващи в проекта, следвайки сходен подход, което ще позволи сравняване на резултатите и изготвяне на специфични за всяка страна и общи за региона препоръки и визия.

Друга важна цел на проекта FORSEE е да разработи устойчива във времето методология, която да служи на националните правителства от Югоизточна Европа да осъществяват регионални Форсайт упражнения с участието на всички заинтересовани страни и да използват резултатите от тях като инструмент за подобряване на политиките за изследвания и технологично развитие и то с фокус на ИКТ сектора. Очаква се в рамките на проекта да бъде създадена регионална мрежа за сътрудничество, включваща всички участващи страни.

Днес повечето правителства работят самостоятелно, като определят национални приоритети за икономическо развитие, съобразени с европейските тенденции, но често не се отчитат регионалните конкурентни предимства, гласи още официалната информация. В този смисъл проектът FORSEE може да стане регионален инструмент, подпомагащ политиката на сближаване на регионалните стратегии за развитие на научните изследвания и техлогиите, по-специално в ИКТ сектора. Естествено методологията може да бъде адаптирана и към други сектори от национален и/или регионален интерес.

До края на 2012 г. във всяка от страните участнички ще бъде проведено общонационално изследване в избрания сектор и на тази база ще се реализира заключителна регионална консултация. Всички резултати, изводи и визия ще бъдат публикувни на специализираните интернет страници на проекта и в различни национални, регионални и онлайн медии.

Още подробности има освен на официалния сайт на FORSEE, също така на ePractice.eu и в социалната мрежа LinkedIn

4 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Бизнес"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"България с участие в голям международен проект в сферата на технологиите"    

абонамент за бюлетина