Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Европерламентът и Съветът на Европа имат много резерви към ACTA

Това стана ясно на проведения днес дебат в Европарламента, който най-късно до лятото ще реши съдбата на спорното търговско споразумение ACTA.

11 април 2012
4929 прочитания
16 одобрения
0 неодобрения

Европейският парламент ще вземе решението си за АСТА до лятото, заяви Ивайло Калфин по време на обществено обсъждане, организирано от него и холандския евродепутат Мариете Шааке (АЛДЕ) днес в Европейския парламент в Брюксел и днес  предавано директно в Мрежатa.

Според Калфин, след отказа на парламента да сезира Съда на Европейските общости, евродепутатите ще са готови да се произнесат в близките месеци. Днес стана ясно още, че една от основните парламентарни комисии – тази за промишленост изследвания и енергетика също ще даде препоръка споразумението да бъде отхвърлено. Последната дума за това дали то да се прилага в Европа ще имат евродепутатите, много от които изглежда имат сериозни резерви към документа.

"АСТА може да отговаря правно на европейското законодателство, но морално тя не съответства на европейските ценности", заяви по време на дебатите професор Джулиан Киндерлерер, член на комисията по етика в науката и технологиите, която съветва президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Acta event in EU parliament

На изслушването, организирано от Калфин и Шааке, се изясни, че и Съветът на Европа се отнася доста резервирано към споразумението. "АСТА създава директни рискове от полицейщина, нарушаване на свободата на изразяване, на личен живот", подчерта представителят на съвета Ян Малиновски. Той заяви,че "целта на едно законодателство не бива да защитава остарели бизнесмодели и да препятства развитието".

На конференцията бяха представени и десет неправителствени и браншови организации като "Амнести интернешънъл", "Репортери без граници", "Охфам" и "Артикъл19". Техните представители изложиха различни рискове за основните права и за бизнеса, ако АСТА влезе в сила. Сред тях са свободата на словото, защитата на личните данни, достъпа до честно правораздаване. Криминализирането на нарушенията на интелектуалната собственост и изместването на отговорността към доставчика на данни ще ги направи склонни да се презастраховат за сметка на основните права, предупреди Мриане Молман от "Амнести интернешънъл". Представителите на Интернет бизнеса изразиха опасения, че рискът от глоби доведе до блокиране онлайн пазара за дребния бизнес който е основен създател на иновативно съдържание.

По време на изслушването беше представено и интересно проучване, което показва, че развлекателната индустрия не само не е в упадък заради "пиратството", а дори е във възход като приходи, така и като произведено съдържание с немалка заслуга за това именно на Интернет. 

Пълен запис от днешното изслушване в Европарламента има на този интернет адрес.

16 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
arhea
19:41, 11 април 2012
Съвета на Европа и Европарламента може и да имат резерви :) но нашите депутати любители на безплатни мобилни телефони -НЕ! Те дори не знаят защо го одобриха това безумие.
1
одобрения: 1
Наслаждавам се на пишман журналистите!
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Европерламентът и Съветът на Европа имат много резерви към ACTA"    

абонамент за бюлетина