Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

ЕС ще създаде единен център за борба с кибер-престъпленията

Новият европейски център за борба с кибер-престъпленията трябва да заработи през следващата година с годишен бюджет от 3,6 млн. евро, като междувременно ще събере най-добрите ИТ специалисти на континента и ще ги оборудва с най-модерните технологични оръжия.

04 април 2012
6405 прочитания
6 одобрения
0 неодобрения

Към 300 милиона евро губят страните от Евросъюза всяка година заради дейността на киберпрестъпниците, изчисляват експертите на организацията. Щети нанасят различни типове Интернет измами – от кражби на лични данни, до фишинг и директно източване на потребителски банкови сметки, измами с кредитни карти, фишинг и какво ли още не. Според оценките на ЕС институциите сериозни проблеми поставя и разпространението на детска порнография в Интернет, с която също предстои тежка борба.

Разбира се, Европейските власти не смятат да се примиряват с това положение и за целта през 2013 г. ще стартират единен център за борба с кибер-престъпленията. Според информацията от украинското издание КорреспонденТ, това включва както борба с разпространението на забранено съдържание, така и откриване и залавяне на всевъзможните злонамерени личности и/или организации, атакуващи през Мрежата европейските потребители. Това, според еврокомисарите ще сложи нов етап в противодействието срещу високотехнологичната престъпност, с която досега всяка страна се сражаваше по отделно. Очаква се обединяването на усилията и координирането им през новия единен център да увеличи значително ефективността при откриването на ИТ мошениците и спирането на дейността им.

Cyber police

Според наличната информация, предвижда се проектът да събере най-добрите ИТ специалисти на континента и да ги оборудва с най-модерните технологични оръжия. Очаква се в новото ведомство да работят общо около 55 сътрудници, сред които ще има представители на еврокомисията, Европол и, разбира се, ИТ експерти. Годишният бюджет на организацията ще е 3,6 млн. евро. 

6 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
ritchienen
17:44, 04 април 2012
Незнам дали се справят с кибер-престъпленията но да си сменят дизайнера който им е правил значката!
1
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"ЕС ще създаде единен център за борба с кибер-престъпленията"



    

абонамент за бюлетина