Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Qualcomm изтупва от праха смартбук концепцията

Този път обаче Qualcomm смята, че може да предложи достатъчно мощни четириядрени Snapdragon процесори, които да позиционират успешно т.нар. “смартбуци” директно срещу ултрабук техниката.

02 април 2012
5275 прочитания
10 одобрения
3 неодобрения

Покрай потопа от новини за "горещи" устройства като таблетите и ултрабуците човек като нищо може да забрави, че има и други видове портативна техника. Тези дни обаче за тях ни напомня компанията Qualcomm, която както може би някои от вас си спомнят, през 2009-а предложи концепция за устройство, наречено "смартбук" (smartbook). По това време идеята беше да се предложи алтернатива на нетбуците с устройство, което съчетава достойнствата на нетбук и на смартфон или поне автономността на втория с някои от възможностите на първия. Всъщност смартбук дизайнът на практика използваше хардуера на смартфон, сложен в ноутбук корпус с много компактни размери. На базата на тази концепция се появиха някои интересни устройства като например Lenovo Skylight, Toshiba AC100, NEC LifeTouch Note и др. Смартбук техниката обаче така и не успя да постигне пазарни успехи, като основна причина за това беше неадаптирания за такъв форм фактор софтуер. В резултат на това "смартбуците" на практика бяха забравени от всички.

smartbook concept

Концепцията си за ARM-базиран лаптоп обаче явно не е забравена от компанията-създателка Qualcomm, която тези дни отново я възроди с някои свои медийни изяви. И по-точно става въпрос за интервю на вицепрезидента на Qualcomm, Роб Чандок (Rob Chandhok), пред американското издание на PC World, в което той разказва за разработван в компанията нов "Pro" вариант на процесора Snapdragon S4. По думите на специалиста въпросният SoC чип ще бъде произвеждан по нормите на 28-нанометров технологичен процес, ще съдържа четири изчислителни ядра и ще бъде достатъчно производителен, за да може на негова база да се създават смартбук алтернативи на така модерните ултрабук машини. При това според Чандок, смартбук устройствата, базирани на обновената Snapdragon S4 Pro платформа, ще бъдат много по-тънки и компактни от ултрабук моделите.

Snapdragon S4 Pro processor

В Qualcomm са уверени, че този път концепцията има по-добри шансове да се наложи, тъй като нещата със софтуерното осигуряване също са по-различни от преди. Както е добре известно, бъдещата операционна система Windows 8 на Microsoft ще поддържа и ARM архитектурата, което действително й отваря вратите към РС сегмента. 

10 одобрения
3 неодобрения
Още от рубрика "Мобилни компютри"
КОМЕНТАРИ ОТ  
dilian67
23:00, 02 април 2012
1
одобрения: 1
anman
10:13, 03 април 2012
ако са и достатъчно евтини, защо не. АРМ процесорните архитектури ме кефят - енргоефективни и високопроизводителни и по-евтини от атомите на интел .....
2
одобрения: 4
anman
Neo2SHYAlien
11:52, 03 април 2012
В крайна сметка всичко пак опира до софтуера.
3
одобрения: 0
- Би ли ми казал кой път да хвана оттук? - попита Алиса.- Зависи накъде отиваш - отвърна Котаракът.- Все едно накъде...- каза малкото момиче.- Тогава е все едно кой път ще вземеш - рече Котаракът.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Qualcomm изтупва от праха смартбук концепцията"    

абонамент за бюлетина