Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Intel: Любопитството, критичното мислене и математиката ще са основните “e-умения”, нужни за бъдещия трудов пазар

Интегрирането на технологиите в образованието и стимулирането на предприемачеството са от ключово значение за придобиването на умения, от които се нуждаят през 21-ви век не само бъдещите ИКТ експерти, но и младото поколение като цяло, заявиха още представители на Intel по време на проведената на 20 март конференция “Бизнес и образование”.

21 март 2012
6961 прочитания
12 одобрения
0 неодобрения

„В нашата все по-глобална икономика, Intel съзнава, че любопитството, критичното мислене и стабилната основа по математика и природни науки, са необходими за работната сила на утрешния ден, за да може тя да е конкурентноспособна за високотехнологичните работни места на бъдещето. Всъщност, ръстът на работните места, които изискват интензивни математически, научни и инженерни знания, изпреварва общия темп на нарастване на работните места с три към едно," заяви Адриан Чорояну, мениджър бизнес развитие България и Румъния на Intel по време на проведената вчера конференция "Бизнес и образование", която е част от инициативата „Европейска седмица на е-уменията 2012".

Адриан Чорояну, мениджър бизнес развитие България и Румъния на Intel

Според специалиста именно поради това Intel се ангажира директно в образователни програми и усилия за предоставяне на достъп до технологии, които позволяват на младите хора днес да развиват умения, които са им необходими, за да бъдат и новаторите на утрешния ден.

Образователните програми на Intel обхващат целия процес - от началното до висшето образование, припомнят още от компанията. Следват по няколко думи за основните международни инициативи на компанията, както и за тези, които са насочени към подпомагането на образованието конкретно в България:

Към висшето образование е насочена програмата Intel Higher Education Program, която работи с над 150 университета и правителства в 34 държави, включително 23 страни от региона на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) – които носят водеща технологична експертиза за университетите и помагат да се пренесе тази технология от лабораториите в местните общности. В рамките на тази програмаIntel предоставя учебни планове по предприемачество, семинари и глобални колоквиуми за преподавателите чрез програмата на Intel за висшето образование в подкрепа на университети, образователни институции и правителства.

Друга образователна инициатива е Intel Global Challenge, основана през 2005 година, която предоставя на завършващи инженери и учени възможността да представят своите планове за превръщане на света в по-добро място с помощта на иновативни технологии. Участниците се състезават за награда от $100 000 и за директна публичност сред и взаимодействие с повече от 20 водещи компании за рисков капитал.

На Стария континент действа и инициативата Intel Challenge Europe - състезание за завършващи студенти, което предоставя награди и възможност за участие в конкурса IntelGlobalChallenge @UCBerkeley на бизнес плановете с най-голям потенциал да повлияят положително на обществото чрез комерсиализация на нови технологии.

Intel Edu

В България пък съществена част от образователните инициативи е меморандумът, подписан между Intel и Министерството на образованието. Той предвижда между 2011 и 2014 година над 11 000 учители, работещи в системата на началното, основното и средното образование, да бъдат обучени как по-добре да използват проектно-базирани подходи, за да ангажират учениците. Курсовете ще бъдат провеждани на принципа Blendedlearning – с присъствена част и самостоятелна работа онлайн, базирани на Intel Education платформа, която ще включва модули от Intel Teach Elements и IntelTeach – Advancedонлайн курсове, основаващи се на проектно базираните подходи.

Обучението на учителите в България ще бъде осъществено от българската компания Сирма Медияи ще се провежда в контекста на социална и професионална платформа, при която учителите ще могат да споделят идеи и ресурси, да бъдат във връзка с учители от други държави и да създават решения за класната стая.

Припомняме също, че в България Intel (отново в сътрудничество със Сирма Медия) вече стартира пилотни проекти за въвеждане на Intel Classmate PC в редица български училища в страната. ClassmatePC e специално създаден за образованието и за използване от деца и цели да подготви учениците с уменията, които са необходими за 21-ви век. 

12 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Образование и Кариера"
КОМЕНТАРИ ОТ  
arhea
22:36, 21 март 2012
Да ме прощават "Сирма медия" до колкото си спомням тази идея на Интел беше за развиващите се страни т.е бедни страни в Африка и Азия дори Индия споменаха.
Браво на Интел ,че показаха колко ни е капацитета.То всеки трезво мислещ знае,че сме под всякаква критика в образованието.Всяко правителство си има свои виждания по въпроса.
От финансова гледна точка обаче Класмейт изобщо не са ефтини и в момента може да се купи сносен таблет за по-малко от 60 евро.В него има "Опен Офис"! Добър Интернет браузър и камера Т.е основата за обучение и по математика,география и литература (браузъра помага з асвичко в обучението)
:)Какъв Калсмейт,какъв Уиндоус...какви 5 лв?!
1
одобрения: -1
Наслаждавам се на пишман журналистите!
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Intel: Любопитството, критичното мислене и математиката ще са основните “e-умения”, нужни за бъдещия трудов пазар"    

абонамент за бюлетина