Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Valve разработва собствена гейм конзола

Тя ще се нарича Steam Box и ще бъде екипирана със собствен, подлежащ на ъпгрейд контролер и достатъчно мощен хардуер, за да обслужва всяка съвременна игра за РС. Официалният дебют на гейм конзолата на Valve вероятно ще се състои още до средата на годината.

05 март 2012
6387 прочитания
17 одобрения
4 неодобрения

Гейм конзолите Xbox 360 и PlayStation 3 изглежда скоро ще се сдобият със сериозна конкуренция от страна на компанията Valve, която е собственик на популярната услуга за цифрова гейм дистрибуция Steam. Поне така твърди специализираното издание The Verge,  като се позовава на собствени разследвания, според които Valve се готви да атакува хардуерния пазар със собствена гейм конзола. Според наличната информация, Valve няма да произвежда сама гейм конзолата, а ще разчита на сътрудничество с партньори сред хардуерните производители. Тази стратегия е доста сходна с успешния подход на Google, която, както е известно, разработва операционната система Android и държи магазин за приложения за нея, но смартфоните и таблетите, базирани на платформата се произвеждат от много други компании.

Steam logo

От The Verge разкриват и още интересни подробности за новата гейм конзола, която според изданието ще се нарича Steam Box. За нея Valve вече е разработила и спецификации за хардуера и софтуера, които ще са достъпни за всяка компания, която реши да се присъедини към проекта. А базовата хардуерна спецификация предвижда значителна мощ, осигурявана от наличието на процесор Intel Core i7, 8 GB оперативна памет и графичен адаптер от NVIDIA. С други думи конзолата Steam Box на Valve ще може да обслужва практически всяка съвременна игра за РС, като разбира се ще има и поддръжка за сервиза за цифрова дистрибуция и даунлоуд на съдържание Steam.

Специално се отбелязва също, че Steam Box конзолата ще бъде съвместима с голяма част от достъпната към момента гейм периферия, снабдена с USB интерфейс. Разбира се, в комплекта за крайните потребители се предвижда осигуряването и на собствен гейм контролер. Напълно е възможно обаче, контролерът да е разработен така, че компонентите в него да могат да се сменят и ъпгрейдват, за да се покриват по-лесно бързо променящите се изисквания към гейм хардуера. По информацията на The Verge, патентна заявка за такова устройство (на схемата) Valve е регистрирала още през миналата година, като в заявката се предвижда и възможност за използване на биометрични сензори.

патентната заявка за контролера на гейм конзолата Steam Box

Всъщност според наличната информация, проектът Steam Box и необходимата инфраструктура за него вече са на заключителен етап на разработка. Това води и до предположението, че новата РС гейм конзола може да бъде официално представена още по време на конференцията на разработчиците на игри GDC (Game Developers Conference) 2012, която започва днес, или в рамките на изложението E3, което предстои в началото на юни. 

17 одобрения
4 неодобрения
Още от рубрика "Забавления"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Valve разработва собствена гейм конзола"    

абонамент за бюлетина