Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Mountain Lion срещу Windows 8 или как десктоп ОС се слива с мобилна ОС

19 февруари 2012
11522 прочитания
41 одобрения
9 неодобрения
Страница 1 от 2

 Смартфоните и таблетите бързо завземат все по-сериозни позиции и дори традиционалисти като IBM наричат това "пост-РС ера". Сега е времето на портативното, на приложенията и на тъч-базираните устройства. И това става ясно не само заради установената доминация на мобилните устройства, лаптопите и таблетите откъм хардуерната страна, но и заради начина по който Apple и Microsoft сливат техните мобилни и десктоп операционни системи.

Apple започнаха да внедряват iOS функции в Mac OS X с пускането на Lion през лятото на 2011-та година и по всичко личи, че тенденцията ще продължи с обявения преди няколко дни Mountain Lion, който ще се появи официално в края на задаващото се лято. Същевременно Microsoft използваха своя Windows Phone 7 за вдъхновение и ще пуснат Windows 8 публична бета както за десктоп системи, така и за таблети в самия край на февруари, като очакваме и Windows 8 базиран за смартфони по-късно тази година. Подходите на двата гиганта изглеждат идентични по редица параграфи и всичко това говори еднозначно, дори на лаиците на тема технологии в каква посока ще бъде насочено бъдещето.

Нека сега обърнем повече внимание на приликите между Mac OS X: Mountain Lion и Windows 8 и как десктоп операционните системи се сливат с мобилните операционни системи.


App Store

Apple популяризираха дигиталния магазин за приложения App Store с iOS (използван от iPhone, iPad и iPod touch), а в Lion добавиха Mac App Store, за да могат Mac OS X потребителите да пазаруват приложения и дори да правят ъпгрейд на операционната си система изцяло онлайн. Mountain Lion ще насочва потребителите към "сигурни" и "безопасни" App Store приложения, като дори ще предоставя опция за предотвратяване инсталирането на приложения, които са извън еко системата на App Store. Същевременно Windows 8 ще залага на т. нар. Windows Store, които ще има напълно идентична функционалност и предназначение като тази на Apple App Store с идеята потребителите бързо и лесно да избират, поръчват и инсталират Windows-базирани приложения. Microsoft правят сериозни инвестиции в тази насока и през последната година силно развиха инфраструктурата около онлайн магазина, който вече помещава близо 50 хиляди приложения.


Full Screen

Metro интерфейса на Windows 8 е една от най-големите новости, които сме виждали сред последните няколко версии на операционната система на Microsoft. Мисълта, че ще трябва да се разделим с емблематичните Start бутон и лентата със задачите беше приета на нож от мнозина, но всичко това е с идеята за по-пълноценен и лесен контрол над приложенията и опциите, предоставяйки преживяване много близко до това на таблетите. Lion вече представи подобна опция и тенденцията ще се запази с идването на Mountain Lion, където по-голямата част от приложенията вече по подразбиране ще поддържат пълноекранния контрол.   


41 одобрения
9 неодобрения
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
gmladenov04
15:14, 20 февруари 2012
микрософт няма да достигнат операционната функционалност и удобство на тази на епъл и след 100 години.
1
одобрения: -4
papoFF
07:29, 21 февруари 2012
Поживьом...увидем.. Досега с каквото са се захванали са го постигнали, колкото и неудачни да са били първите им опити.
2
одобрения: 2
MB: ASUS P5K SE with THERMALTAKE 750W; CPU:INTEL C2D E8400 with ZALMAN 9500, DDR2 800MH -4GB, VC MSI GTX460OC; HDD WD 1TB; HDD SAMSUNG 320GB, SC ASUS XONAR DX, monitor LG W2353
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Mountain Lion срещу Windows 8 или как десктоп ОС се слива с мобилна ОС"    

абонамент за бюлетина