Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

uGet – едно име за две полезни безплатни програми, улесняващи даунлоудите

Единият uGet е мултифункционален даунлоуд мениджър с отворен код, а другият е новоразработена с българско участие програмка, удобна за сваляне и конвертиране на клипчета от популярни онлайн видео ресурси.

23 януари 2012
12827 прочитания
36 одобрения
0 неодобрения

Като оставим настрана сърфирането, вероятно втората най-популярна дейност в Интернет е даунлоудването на различни програмки, музика и всевъзможни други полезни или забавни нещица. Неслучайно и в Мрежата има безброй много инструменти за улесняване на тази задача, при това обикновено безплатни, каквито най-редовно влизат в периодичните ни селекции от тип "софтуерни аванти от Мрежата". Поводът да се върнем днес към темата са една нова (поне за нас) програмка, кръстена uGet, и една недотам нова, но също много полезна за даунлоудите такава, кръстена ... по същия начин. Не е много ясно дали съвпадението на наименованията е случайно или е търсено съзнателно, но и в двата случая е редно да отбележим разликите, ако не за друго, то поне да ви спестим евентуално объркване при търсенията в Интернет.
Ще започнем първо с по-известния uGet, който по принцип е популярен безплатен даунлоуд мениджър с отворен код, разпространяван според правилата на GNU General Public License. Въпросната програмка, която може да бъде свалена директно от следния официален сайт, включва редица задължителни за този тип софтуер функции като групово сваляне "на опашка", прокси поддръжка, теглене по всички популярни протоколи, възможности за възстановяване на прекъснати сваляния и т.н. Освен това има поддръжа за Windows и Linux, възможности за интеграция с Firefox и за допълнително разширяване на функционалността чрез плъгини, както и интересна опция за предварително разпределяне на линковете по категории.

uGet download manager


Другият uGet ни препраща към съвсем различен официален сайт, от който става ясно, че става въпрос и за freeware програма с по-различна функционалност от тази на гореспоменатия даунлоуд мениджър и, по-точно, за безплатна програмка за сваляне и конвертиране на клипове от популярни уеб ресурси от типа на YouTube. Българският език на сайта ни подсказва, че в разработката на програмата има и сериозна "българска следа" – нещо, което носи допълнителна полза за родните потребители и се изразява в наличието и на българоезичен интерфейс на самата програма (въпреки, че на скрийншота по-долу е даден англоезичният).

uGet video downloader & converter


Иначе освен възможности за даунлоуд на видео клипове от популярни международни (youtube.com, metacafe.com, dailymotion.com, myspace.com, break.com, soundcloud.com, veoh.com) и български (vbox7.com, clip4e.com, video.data.bg, hdbox.bg, btv.bg, video.dir.bg и др.) сайтове, този uGet ви дава възможност и да конвертира свалените клипове в различни формати, включително MP3, AVI, MPG, WMV, WAV и 3GP.


Според участвалия в проекта български разработчик Искрен Иванов, едно от основните предимства на този uGet е лесното и удобно използване на програмата, изискващо само няколко прости стъпки, показани и във видеото по-горе. А ето ги накратко и с думи: харесвате си клипче от някой сайт за видео споделяне, копирате му адреса на подходящото място, указвате в коя папка искате да го запазите, избирате качество и формат за конвертиране. Специално за конвертиране на клиповете в mp3 формат има и възможност за избор от няколко битрейт нива: високо 320kbps; средно 192 или ниско 128 kbps. Впрочем всичко това можете да изпробвате и сами напълно безплатно, както и да споделите мнението си в коментарната част под статията (ако имате желание). 

36 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Полезни програми"
КОМЕНТАРИ ОТ  
pavelgg
05:51, 27 април 2012
uTorent + Flash get = U Get
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"uGet – едно име за две полезни безплатни програми, улесняващи даунлоудите"    

абонамент за бюлетина