Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Първи подробен тест на Intel Sandy Bridge-E процесор: Core i7-3960X Extreme Edition

12 декември 2011
9375 прочитания
0 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 3

Денислав Славчев 
Неусетно изминаха 3 години, откакто се появиха първите процесори Intel Bloomfield (Core i7-9xx), които заедно с чипсета Intel X58 Express поставиха началото на една изключително производителна платформа, базирана на цокъл LGA1366 и предназначена за най-високия клас – премиалния. Именно за този клас платформа са предназначени и специалните топмодели процесори на Intel (Extreme Edition), които се отличават с това, че предоставят пълен контрол от страна на ентусиасти, овърклокъри и геймъри на техните основни параметри.
Малко платформи могат да се похвалят с толкова дълъг жизнен цикъл, колкото X58, а това е безспорен атестат за качествата й и нейния пазарен успех. Точно преди година и половина тази платформа получи и свеж ъпгрейд, следвайки неумолимата тик-так стратегия на Intel с фамилията 6-ядрени процесори Gulftown. Всъщност те реално не предлагаха никаква нова функционалност или архитектурни промени, а просто се произвеждаха с по-фин технологичен процес (32 nm), което позволи да се добавят още две процесорни ядра на кристала. След появата (преди близо 10 месеца) на Sandy Bridge процесорите някак си X58 (LGA1366) платформата остана настрани от прожекторите, независимо че си оставаше хай-енд PC решението на Intel. Това се дължеше на изключителния успех на Sandy Bridge процесорите (LGA1155), които станаха много популярни сред масовите потребители. Те позволиха на така наречения среден клас платформа в по-голямата част от масово използваните настолни приложения да изпревари като производителност високия клас, представляван от X58 (LGA1366). Именно това даде знак, че LGA1366 платформата вече се намира в края на жизнения си цикъл, очаквайки своя достоен заместник. А на 14 ноември дойде и той - вече е факт Sandy Bridge-E (SNB-E) настолната платформа на Intel, която е предназначена за новия цокъл LGA2011 и е базирана на чипсета Intel X79 Express. Тя стартира с три нови процесора от второто поколение Intel Core i7.  

Както се вижда, това са моделите Core i7-3960X, Core i7-3930K и Core i7-3820. Първите два от тях са 6-ядрени, като Intel i7-3960X е Extreme Edition с тактова честота от 3,3 GHz (3,9 GHz максимална Turbo Boost честота), 15 MB L3 кеш памет, отключени множители и четириканален DDR3 контролер на паметта. Intel  i7-3930K, както показва буквата „К“ в моделното обозначение, също е с отключени множители. И той е 6-ядрен процесор с Hyper Threading технология. Тактовата му честота е 3,2 GHz (3,8 GHz Turbo Boost честота) и разполага с 12 MB кеш от трето ниво, както и с четириканален DDR3 контролер на паметта. Третият процесор Intel Core i7-3820 е четириядрен, с Hyper Threading технология и се различава най-много от останалите. Той ще се появи и малко по-късно на пазара – през първото тримесечие на 2012 г.  При него правят впечатление високата тактова честота от 3,6 GHz, а също и фактът, че ще бъде с частично отключен множител – ограничена максимална стойност. 
Не се сбъднаха прогнозите на някои потребители, че Extreme Edition моделът ще е с 8 ядра. Някой сигурно ще се учуди за какви осем ядра говоря. Всъщност тези процесори ще се използват и в десктоп, и в сървърния сегменти. Не е много ценово ефективно да се разработват две отделни технологии и кристали за различните приложения, затова се ползва един унифициран. На долната диаграма е показан кристалът на  Sandy Bridge-Е  i7-3960X.   

Много ясно се вижда, че на този кристал има предвидени 8 ядра (като две от тях са блокирани), които ще бъдат налични при някои сървърни модели процесори (Xeon). Също така и максималният предвиден размер на L3 кеша на кристала е 20 MB. Това е и причината самите процесори да са с по-голям габарит, тъй като кристалът е с доста голяма площ, надвишаваща същата характеристика при новите процесори Bulldozer на AMD. От снимката на кристала се вижда ясно, че той е приютил както процесорните ядра и голямата L3 кеш памет, така и контролера на паметта и интегрирания северен (NB) мост. По същество процесорните ядра не са претърпели някакви съществени промени спрямо ядрата на вече познатите ни от Intel Sandy Bridge процесорите. SNB-E също е произведен по 32 nm технологичен процес. Кеш паметта е запазила своите размер и структура за всяко ядро – 32 KB за данни + 32 KB L1 кеш памет и 256 KB L2 кеш памет. Разликите спрямо SNB се свеждат основно до увеличения брой ядра (6), интегрирания 4-канален DDR3 контролер на паметта, поддържащ официално DDR3-1600 модули памет, увеличения размер на L3 кеш паметта, разширен набор криптографски инструкции AES-NI.  
  
Чипсетът Intel X79 Express
Едновременно с процесорите Intel SNB-E дебютира и системната логика Intel X79 Express, предназначена за тях и заменяща досегашната X58 при LGA1366 платформата (вж. диаграмата).  
А диаграмата на платформата е дадена на следващата илюстрация

Диаграмата илюстрира в пълна степен възможностите на платформата. Веднага прави впечатление, че не се вижда никъде поддръжка на технологията Intel Smart Response, позната от чипсета Z68. Фактът, че тя липсва, е доста странен, при положение че това е чисто софтуерна функция, която се интегрира в самия драйвър, и още по-странно е, че Intel възнамеряват да я активират с бъдещ ъпдейт на драйвърите (но според осведомени източници това най-вероятно ще се случи някога през следващата 2012 г.). От гледна точка на поддържаните функции може да се каже, че системната логика е доста постна на фона на цената на платформата особено ако се сравни с функционалността, предлагана от аналогичните платформи на AMD. Парадоксални са и липсата на интегрирана поддръжка за скоростни USB 3.0 портове, още повече че стандартът отдавна е факт, както и наличието само на 6 броя  SATA (6 GB/s) порта. За малкия брой SATA портове вероятно съществува някакво логично обяснение, защото в чипсета има интегриран и втори дисков SAS/SATA контролер, който обаче е отрязан по някакви причини (може би защото създава проблеми) и който се надяваме, че все пак ще видим в следващата ревизия на X79. 
Цокълът при LGA 2011 платформата освен разликите в броя контакти има и по-различно заключване. Използва се система от два лоста за затваряне и закопчаване на цокъла, като от Intel ни уверяват, че този начин осигурява по-висока надеждност и по-добри електрически характеристики. 

Интерес представлява промененият начин на монтиране на охладителите.

0 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
nbt
22:59, 04 януари 2012
Скоро ми предстои да направя зверска геймърска конфигурация , много дълго мислих,пресмятах гледах и сравнявах тестове и твърдо реших да е на АМД ! Процесор компютър не прави.Всичко за интел е скъпо. А за игри е важна видеокартата. Там АМД-АТИ са недостижими в момента От парите спестени от процесор и дъно ще налея във видеокарта !
1
одобрения: 2
Sitalkkk
10:29, 08 януари 2012
Е зверска , зверска, колко зверска ще е дори и ако сложиш ТОП процесора на АМД ? Пиши тука като я събереш системката си и ще публикуваме и двамата по няколко резултата от актуални бенчове за да ти покажа какво може един сран Интел .
2
одобрения: -2
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Първи подробен тест на Intel Sandy Bridge-E процесор: Core i7-3960X Extreme Edition"    

абонамент за бюлетина