Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Apple и техните най-големи провали и успехи

04 декември 2011
15811 прочитания
53 одобрения
3 неодобрения
Страница 1 от 3

През годините Apple развиха такава репутация, че за мнозина граничи с религия. Ако Apple прави нещо, това означава успех. Mac OS X, iPod, iTunes, iPhone, iPad и много други продукти на компанията са чудесни примери за това как се полагат основите на индустрия. Но както всяка история и тази на Apple, не е осеяна единствено с успехи. Периодичните изблици на прекомерна арогантност, кръвопролитните битки с конкуренти и късогледството, са изиграли ключова роля в развитието на компанията. Но кои са най-големите провали и успехи на Apple...?  


Успех 1: iMac

За пръв път представен през 1998-ма година, iMac и до ден днешен се счита за един от най-големите успехи на Apple. Последните all-in-one Macintosh версии (21.5 инча и 27 инча), макар и дебютирали на пазара преди повече от година, все така са дефицитна стока, бленувани както от феновете на компанията, така и от почти всички любители на технологиите.  

През годините Джони Айв (Johnny Ive) и дизайнерския екип на Apple продължиха да правят все по-мощни компютри, заемащи все по-малко пространство, като днешните iMac имат минорна прилика, спрямо класическия Apple Cinema Display.Провал 1: Macintosh Portable

На пазара на делфини, Mac Portable беше същински кит. Да, включваше редица забележителни за 1989-та година технологии, като LCD екран с активна матрица, но тегло от 14 кг. просто няма как да се отъждестви с термина "портативен". Заради специфичния дизайн на батерията, Mac Portable често изобщо не се включваше, а и стартовата цена от близо 7000 долара, беше голяма хапка, дори за най-големите фенове на компанията.Успех 2: iPod

През октомври 2001-ва, Apple представиха iPod с кратък, но много ключов слоган: "1000 песни в джоба". Не толкова заради високата цена, колкото заради ексклузивната му поддръжка на Mac, първият iPod не беше типичен финансов успех. Но с второто поколение и добавянето на поддръжка на Windows, всичко се промени... завинаги! И в момента iPod е най-продавания MP3 плейър, много далеч напред, спрямо всяка конкуренция, като в сметките, дори не включваме iPod Touch.


53 одобрения
3 неодобрения
Още от рубрика "Бизнес"
КОМЕНТАРИ ОТ  
arhea
18:41, 05 декември 2011
"но тегло от 14 кг. просто няма как да се отъждестви с термина "портативен""
Да ме прощава т.нар автор (не видях къде му пише името)
"Портативен" не е синоним на лек :)а синоним на малък и този комп нистина е малък (за времето си)
Нямаш собствено мение, преводач ли си или автор?
1
одобрения: -5
Наслаждавам се на пишман журналистите!
gmladenov04
09:10, 06 декември 2011
Провал 3: Apple TV???
Този явно е преводач, защото скоро епъл ще са много сериозна конкуренция в ТВ сектора!
2
одобрения: -6
Evoker
10:45, 06 декември 2011
"Скоро" сега ли е? Освен това, когато Apple TV излизаше на пазара не се говореше, че ще е "много сериозна конкуренция", а че ще покори пазара.
3
одобрения: 2
Evoker
11:16, 06 декември 2011
Portable е "преносим", а не може нещо, което тежи 14 кг. да е преносимо и най-вече да не е провал, при положение, че един Compaq Portable, който е 6 години по-стар тежи с 2 кг. по-малко. Dulmont Magnum, който е 5 години по стар тежи едва 5 кг. ThinkPad, който излиза две години след Macintosh Portable тежи по-малко от 3 кг.
4
одобрения: 4
indiana9
13:03, 08 януари 2012
Много добра статия, беше наистина интересна и забавна ;)
5
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Apple и техните най-големи провали и успехи"    

абонамент за бюлетина