Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

В Канада пускат пластмасови банкноти

Последната дума на технологиите за производство на пари е 100-доларова банкнота на Канадската банка, която освен че изглежда доста зрелищно, е и практически невъзможна за фалшифициране.

24 ноември 2011
6465 прочитания
29 одобрения
1 неодобрение

Канадската банка емитира уникални банкноти на стойност 100 (канадски) долара, чиято основна отличителна черта, е че са направени не от хартия, а от пластмаса. Според различни онлайн източници, банкнотите са направени от цели парчета специален полимер, чиято фалшификация е практически невъзможна.

Canada's first plastic banknote

Това се дължи на факта, че са предвидени цял куп различни защити, недостъпни за традиционните хартиени пари. Сред тях са например различни релефни мастила, използвани при изписването и на цифрите, и на портрета на Робърт Борден (Robert Borden – премиер министър на Канада през 1911-1920 г.). Принципно нова степен на защита са и интегрираните в банкнотата "прозорци", единият от които е във формата на познатия кленов лист, а другият е вписан в общата композиция с две холографски картинки, които, погледнати под прав ъгъл, изглеждат черно-бели, а под остър стават цветни.


Всички графични елементи на новата 100-доларова банкнота, разбира се, са щедро наситени с куп миниатюрни стилизирани изображения на символа "$100", някои от които се виждат (при много внимателно взиране) в нормален и огледален вид в споменатите по-горе прозорци.


Първата пластмасова банкнота от 100 канадски долара няма да остане изключение. През март Канадската банка ще пусне изготвени по същата технология пари с номинал $50, а през 2013 г. ще излязат и пластмасови емисии от 5 и 10 канадски долара. 

29 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"В Канада пускат пластмасови банкноти"    

абонамент за бюлетина